Регионът

Името на сеизмолога и метеоролог д-р Стайко Стайков бе вписано в „Алеята на славата“

  28.10.2022 15:39             
Името на сеизмолога и метеоролог д-р Стайко Стайков бе вписано в „Алеята на славата“

СТРЕЛЧА. На тържествена церемония на 28 октомври 2022 г. името на д-р Стайко Стайков бе вписано в „Алеята на славата“ на бележитите стрелчани в Исторически музей – Стрелча. Поставянето на паметната плоча на един от първопроходците на българската метеорология и сеизмология – д-р Стайко Стайков, в поредицата от личности с изключителен принос за страната и родния град е израз на дълбоката почит на стрелчани  към живота и делото на своя съгражданин.

Актът на признание стана възможен с решението на Общински съвет – Стрелча от септември тази година по предложение на председателя Иванка Илиева по повод 140-та годишнина от рождението на бележития учен със стрелчанско потекло. В присъствието на кмета на общината инж. Георги Павлов, председателя на Общинския съвет и съветници, директорите, учители и ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, НУ „Паисий Хилендарски“, ДГ „Д-р Стайко Стайков“, общественици и граждани, Пенка Филипова – директор на детската градина, прочете слово за живота, делото и приноса на д-р Стайко Стайков.

Паметната плоча бе официално открита от кмета на общината и председателя на Общинския съвет, която малко по-късно бе обсипана с венци и цветя на искрена признателност. След тържествената церемония кметът инж. Георги Павлов коментира, че най-ценното в тези събития е поставянето на жалони на историческата памет. „Особено съм удовлетворен от яркото присъствие на учители и ученици от учебните заведения на общината. Признателността към бележитите личности на Стрелча са не само наш дълг и гордост, но и начин да се съхраним като българи и народ“, допълни той.

В „Алеята на славата” се вписват имена на личности с изключителен и непреходен национален и световен принос, които са прославили Стрелча и са допринесли трайно, значимо и безспорно за обществено-икономическото и духовно развитие на общината.

В мотивите на предложението на председателя на Общинския съвет Иванка Илиева се казва, че животът, делото и приносът на д-р Стайко Стайков за развитието на българската наука са достатъчно добре проучени, защитени и безспорни. В Стрелча признателността към младия учен е добре изразена с честването на всички годишнини, свързани с личността на д-р Стайко Стайков и кръщаването на детската градина на негово име. Вписването на името му в „Алеята на славата” на община Стрелча в Градския исторически музей е следващата достойна стъпка за отдаване на почит и така важното в последните години, съхранение на историческата памет към заслужилите и  прославили Стрелча нейни граждани.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички