Пазарджик

С шествие ученици и учители от ПГПТ почетоха Деня на народните будители

  01.11.2022 10:32             
С шествие ученици и учители от ПГПТ почетоха Деня на народните будители

С шествие на учениците и учителите от Професионална гимназия по промишлени технологии – Пазарджик от училището, по моста на река Марица до паметника на Алеко Константинов в Парк Остров "Свобода", бе почетено делото на народните будители.

С потретите на народните будители - Паисий Хилендарски, Софроной Врачански, Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Петко Рачов Славейков, Константин Велчиков, Алеко Константинов, Иван Вазов, с български знаменца шествието премина през моста на древната река Хеброс, която помни хилядолетната история на тази земя, на този град, на този народ и ни прошепна легенди от минали епохи за великия дух, които носим и днес в сърцата си.

"Аз Будя!

Ти Будиш!

Ние Будим!

За будителите, за хората, които станаха жив хляб - очи, които ни водят, светли мисли и благородни чувства, които ни вдъхновяват, Истина и Любов, които са светилник в живота ни, и път, по който ходим."

- прозвуча с вълнение гласа на Роси от VIII "а" клас в началото на тържествения рецитал.

Марин, Георги, Янко от VIII "а" клас продължиха емоционално със словото:

"Поклон пред паметника на Алеко Константинов. Отворът в стената сочи точно по права линия лобното място на Щастливеца, (убит на 11 май 1897 г. край село Радилово) - символ на дупката в сърцето от куршума, покосил живота на писателя. Сърцето му, пробито от изстрела на пушката, запазено в стъкленица с формалин, е експонат на Музей на Алеко в родния му Свищов.

Пътечката на паметника, водеща до колоната с барелефа и подписа на твореца, символизира любовта към природата. Успял да изведе софиянци от кафенетата и да убеди домакините да оставят неделните гювечи, за да се изкачат на Черни връх.

1895 г., на 27 август, "невероятно, наистина, но факт: 300 души - на Черни връх!" успяха да посрещнат изгрева на слънцето. – възкликва сам Алеко."

Зад най-малките ни ученици - осмокласниците, които с вълнение участваха в тази своя първа публична изява, като жив тил и щит, подкрепа и опора бяха учениците на цялото училище с портретите на народните ни будители и трикольорните знаменца.

Тържествената проверка на отдалите себе си на ползу роду се извърши.

През 1928 г. в София в едно списание излиза публикация за основаване на библиотека „Народни будители”, чиито създатели се вричат:

„Обещавам се пред себе си,

моите Братя и висшата Правда,

в крайното тържество на която вярвам,

от днес нататък да вложа всички свои сили

в безкористна работа за моя народ,

като го будя за всичко добро и

му помагам, както и с каквото мога.”

 

Какво означава да бъдеш будител? Будител е човек, който обича народа си. А делата, мисли и стремежите му са свързани с висш идеал, за допринасянето по-добър живот на другите."

 

"Кой е народен будител днес?" - продължават да кънтят гласове на учениците в алеята на Острова, а случайни минувачи се спират заслушано.


- Учителите, които ни учат да бъдем по-добри.

 

Времето на добрите хора иде - будни бъдете!


Честит Ден, Народни будители!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички