Спорт

Рали пилотът Денис Станчовски: Моята цел е да съм първи, но не всичко е първо място

  07.11.2022 07:43             
Рали пилотът Денис Станчовски: Моята цел е да съм първи, но не всичко е първо място

Бях готов за цял сезон в шампионата, но в момента няма федерация

ПАНАГЮРИЩЕ. Денис Станчовски за кратко време си завоюва име на фактор в родния автомобилизъм, но пък край него има активни примери за същото – съгражданите му Илия Царски и Любо Каменов. През 2017-а 16-годишният тогава Денис започна като най-младия пилот в родния рали шампионат и в едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy. В края на дебютната си година постигна втора позиция в клас RC5 в първенството и в класирането на Hyundai Racing Trophy. Година по-късно спечели титла в рали-шампионата и стана носител на купата за млади пилоти „Тодор Славов“ заедно с навигатора си Явор Брънков. Година по-късно спечели титлата в рали-първенството. През 2020-а вдигна купата в Националния рали шампионат в клас RC4, както и при автомобилите с един двигателен мост 2WD за 2020 година със своето Peugeot 208 R2. За това време активно се включваше в международни надпревари – Румъния, Словения, Хърватска, Сърбия и Турция. После по обективни причини не кара известно време, а в настоящата година, когато Панагюрище е Европейски град на спорта – почти. И докато председателя на БФАС (Българска федерация по автомобилен спорт) Румен Дунев оспорва решението на спортното министерството да отнеме лиценза на БФАС и да възстанови този на АФБ (Автомобилна Федерация на България), преди дни младият панагюрец участва в нетипичния за него планински шампионат. Но нека дадем думата на Денис Станчовски.

- Привет, Денис, кризите са повсеместни, какво е положението в рали-шампионата?

- Здравей. Времената са много трудни и динамични за всички. Аз бях готов да направя пълен сезон в България в шампионатите за рали и за рали спринт. Проблемът дойде оттам, че към момента няма действаща федерация в България и няма как да бъдат организирани каквито и да е състезания. Поради тази причинна плановете ни за този сезон се провалиха и не сме участвали никъде. До мината седмица,в която се проведе планинско „Гоце Делчев”. Това е първата ми надпревара за тази година, на което участвах само за поддържане на форма и за тест на колата

- Има ли изгледи да се оправи административният проблем и да има съкратен спортен календар календарът да започне?

- В момента се водят спорове коя да бъде действаща федерация - АФБ или БФАС… Спортен календар, според мен, ще има чак за следващата година. До края на тази едва ли ще има състезание. Или ако има, то няма да бъде в пълния смисъл, в който всички ние очакваме.

- Конкуренцията как прие един младок да стъпи на върха толкова бързо?

- Не съм мислил как го приемат. Моята цел е да съм първи.

- Намираш ли достатъчно спонсори?

- Да ти кажа, със спонсорите е голям проблема. Определено кризата повлия на това. Автомобилния спорт е много скъп и без рекламодатели, които да са зад теб, не става. Нашите спонсори са малко, но им благодаря, че са до нас и ни подкрепят. Основно обаче отборът е на самоиздръжка.

- Ти смени Хюндай с Пежо. Сигурно има разлика?

- Настоящата ми кола е на много по-високо ниво от хюндая. За 3 години ми даде много и научих много. Доволен съм от автомобила. Пежото е 208 R2 EVO. Колата е една от последните такива произведени. 16 цола гуми. Секвенциална скоростна кутия.

- Панагюрище се слави с пилотите си, сътрудничите ли си с Царски и Каменов?

- Да. В много добри отношения сме помежду си.

- А с конкурентите в твоя клас? Може ли да се каже, че сте една задружна общност?

- Всички на състезание сме конкуренти, но пък наистина в ситуации сме задружни и всеки помага с каквото може когато има нужда. Мога да ти дам и пример. На рали спринт „Дряново” – мисля, че през 2020 година. Бокса ми беше срещу този на Мирослав Ангелов, който тогава беше на първо място. Само че преди предпоследната отсечка, когато бяхме в сервиз, колата му не искаше да запали… Оказа се, че има проблеми с акумулатор и алтернатор. Отборът му изпадна в беда, защото ако Мирослав Ангелов не успееше да завърши, това щеше да коства шампионската му титла за годината… Тогава с моите механици му дадохме зарядно за акумулатор и той успя да завърши последната отсечка. В този спорт не всичко е първо място.

Дочо ЧАНЕВ

Със съкращения - цялото интервю - само в книжния ни брой.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички