Понеделник, 06 Фев 2023
 
Крими

Отново опити за телефонни измами

  08.11.2022 16:16             
Отново опити за телефонни измами

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите на областта и най-вече на Пазарджик за зачестяване на опитите за телефонни измами. Основно са засечени обаждания към стационарни и мобилни телефони на възрастни и самотноживеещи хора в областния град. Схемата, която се използва е класическа.

Измамниците в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Непознат звъни по телефона на бъдещата жертва и съобщава, че е лекар, адвокат или друго длъжностно лице, като информира, че е станала тежка катастрофа. В мелето е пострадал близък, роднина и за неговото спасяване е необходима скъпа и спешна операция.  Минута по-късно следва второ обаждане, а от слушалката спокоен глас обяснява на вече достатъчно притеснения възрастен човек че е полицай, който преследва телефонни измамници. Пита го дали  са му се обаждали по телефона и го съветва да се пази, защото вече е влязъл в полезрението на телефонните измамници. Мнимият полицейски служител съветва жертвата да приготви наличните си пари или ценности. Те щели да служат за примамка на измамниците, да ги хвърли през прозореца на терасата или от вратата, а след като заловят бандитите щели да бъдат върнати обратно.

Апелираме към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати дори ако се представят за полицаи. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик


Свързани