Регионът

18-метров християнски кръст бе осветен от дядо Николай над Црънча в днешния Архангеловден (СНИМКИ)

  08.11.2022 16:37             
18-метров християнски кръст бе осветен от дядо Николай над Црънча в днешния Архангеловден (СНИМКИ)

ЦРЪНЧА. В днешния Архангеловден пловдивският митрополит Николай освети 18-метров християнски кръст в парка „Свети Георги Победоносец“  над пазарджишкото село. За празничното събитие дойдоха много хора, за да видят придобивката-мечта на поколения црънчани. Тук бяха и командирът на Съвместното командване на специалните операции, ген. Явор Матеев, части на Специалните сили от Пловдив и, разбира се, духовият им военен оркестър.

Областният управител Трендафил Величков и кметът на Црънча Ангел Руков, които са сред инициаторите на поставянето, посрещнаха кметовете на Пазарджик, Панагюрище, Велинград, Пещера, Септември, Брацигово и Батак - Тодор Попов, Никола Белишки, д-р Костадин Коев, Йордан Младенов, Васка Рачева, Надежда Казакова и Петър Паунов, председателите на ОбС-Пазарджик и ОбС-Септември адвокат Хари Харалампиев и Кирил Тодорин, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик комисар Ангел Ангелов, районният прокурор на Пазарджик Радослав Бакърджиев, председателят на ЛРС "Сокол 1893"-Пазарджик Евгени Абаджиев, кметове на кметства, общински съветници, служители от местната администрация, бизнесмени, ловци, граждани... Съоръжението е с височина 18 метра и е монтирано върху фундамент от 4 метра. През нощта ще бъде осветен, а край него ще има пилони със знамето на България, на Пловдивската митрополия и реплика на знамето на панагюрските въстаници от Четвърти революционен окръг, ушито за Априлското въстание от Райна Княгиня. 

"Цветя подават цветя", каза и повтори с умиление дядо Николай за трите деца, които, водени от билбиотекарката на НЧ "Просвета 1922" Живка Никленова, му поднесоха цветни букети и го поздравиха със стихотворението "Молитва" на Иван Вазов.

Идеята за издигането на християнския символ в местността „ Гергьова черква“ в Къркарийския рид на Западните Родопи е на много поколения местни хора. Предание разказва, че на това място има стар параклис на Свети Георги и останки от манастир и древнохристиянски църкви. В благородното дело тук да се извиси метален кръст се включили семейство Любчо и Петя Кокови, които подели инициативата на Набор 1956 от селото, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, който също участвал с лично дарение и съдействал за облагородяване на парка, Георги Янкулов, председател на Фондация „Бъдеще за древна Царина-Бъдеще за Црънча“ и много фирми, които помогнали с осигуряването на материали за изработването на кръста.Хора от селото безвъзмездно са участвали с труд за отливането на фундамента.

"Светият животворящ кръст господен е символът на нашето спасение. Ние осветихме светия кръст и изпяхме песнопение в негова прослава... Да носим своя кръст, означава и ние да разпнем себе си. Да разпнем страстите, похотта, греховете, озлоблението, омразата, злото в нас да разпнем... Само със силата на светия животворящ кръст ние можем да победим злото в нас и около нас. И всеки път, когато изобразяваме кръста върху себе си, не просто молим Бог да ни просветли със своята светлина и мъдрост, но и гоним демоните в нас. Кръстът е прекрасен, но всъщност всички кръстове са прекрасни.С кръста Господ Исус Хистос победи смъртта. Ако нямаше Голгота и кръст, нямаше да има Възкресение. На кръста Господ се разпна поради безграничната си любов към човека. За да ни спаси. Но разпвайки се на кръста, той прегърна в обятията си, в обятията на Божествената благодат, целия свят. Всички нас. Колко е хубаво, че под благодатното осенение, под сянката на светия животворящ кръст, сме се събрали всички в тоя празник. Да живееш в сянката на светия кръст, означава да жиевеш на най-сигурното място на Вселената", каза владиката и благодари на инициаторите на боголюбивото дело, специално поздравявайки и имениците, и служителите на МВР, които днес празнуват.

Още по темата - в петъчния брой на "Знаме".

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички