Други

Тодор Каракашев е третият носител на Националната литературна награда „Богдан Овесянин“

  12.11.2022 08:42             
Тодор Каракашев е третият носител на Националната литературна награда „Богдан Овесянин“
Тодор Каракашев

Специален гост на награждаването бе дъщерята на поета - Бисерка Натова

СТРЕЛЧА. Тодор Каракашев - поет, преводач, литературен критик и изтъкнат изследовател на творчеството на Богдан Овесянин, е третият носител на престижната награда, учредена в Стрелча през 2014 г., след единодушно решение на комисията в състав - поетът Боян Ангелов, публицистът и издател Иван Гранитски и стрелчанския писател Яко Бойчев.

Наред с победителя в конкурса, номиниран от Съюза на българските писатели, другите участници бяха Соня Копукова и Радосвета Гюлева, предложени от граждани, както и Михаил Гунчев – предложение на  НЧ „Просвещение 1871“.

Наградата му бе връчена на тържествената церемония,

организирана от Община Стрелча тази седмица. Кметът инж. Георги Павлов не скри задоволството си, че наградата е в ръцете на един от задълбочените изследователи на поета и българската литература. Той приветства г-н Каракашев и присъстващите, сред които членовете на комисията, директора, учители и ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, общественици.

Специален гост на церемонията бе дъщерята на Богдан Овесянин и добър приятел на града - Бисерка Натова, която произнесе прочувствено слово.

- Горд съм, че получих награда за поет, който заема достойно място в българската литература – сподели пред „Знаме“ Тодор Каракашев. - Интересът ми в творчеството му е най-вече към

стиховете, писани за деца

Чистотата и моралът в поведението на автора в човешки, житейски и социален план са съвместими с отношението му към децата, за които говори с любов.

Радвам се, че вече има отзвук за книгата ми „Един скрит класик. Богдан Овесянин“ в авторитетни български литературни издания - „Словото днес“, „Литературен свят“, „Метафора“ и други. Очаква се рецензията за книгата на литературния критик Благовеста Касабова да излезе в близките дни.

Богдан Овесянин има щастието да бъде

част от най-силното поколение автори в българската литература

през 1930-те и началото на 1940-те години – Ангел Каралийчев, Ран Босилек, Асен Разцветников, Дора Габе и други. Той отказва служба в Министерството на просвещението по онова време и остава верен на учителската професия. В периода 1944-1948 г. е директор на училището в Стрелча, много обичан от учениците и жителите на града.

Както е известно, роденият в Пазарджик през 1955 г. Тодор Каракашев, е носител на редица национални литературни награди, между които и  наградата за поезия „Стоян Дринов” (2008), наградата на името на Петя Караколева – Кърджали (2014), наградата за цялостно творчество за деца „Калина Малина” – Нови пазар (2016), носители на която са и Асен Босев, Леда Милева, Валери Петров, Николай Зидаров, Иван Цанев, Недялко Йорданов и др.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички