Пазарджик

На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един умира

  19.11.2022 08:05             
На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един умира

454 диабетно болни са преминали през Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик от началото на 2022 г. досега. Най-младият пациент с диабет, който е лекуван е на 18 г. , а най-възрастната пациентка е на 92 г. Данните бяха огласени по повод Световния ден за борба със захарния диабет-14 ноември. Той се чества от 1991г., а датата е избрана неслучайно. Това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. изолира инсулина от панкреаса на куче. Откриването на инсулина и използването му за лечение на диабета е най-великото откритие в историята на захарния диабет.

Първата инжекция инсулин е направена през януари 1922 г. на 13-годишен пациент,

който благодарение на откритието живее още 14 години.

- Захарният диабет е определен като социално значимо заболяване поради високата честота, с която се среща. Разпространението му придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души и броят им продължава да се увеличава. На всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от него. Стряскаща е и статистиката в България, която отчита над половин милион пациенти, болни от диабет, но по-стряскащото е, че 40% от тях дори не знаят, че страдат от тежкото заболяване.“, обясни началникът на отделението д-р Николай Стоянов, който заедно с д-р Десислава Василева и д-р Михаил Чолаков проведоха беседа с диабетно болни в Центъра за обучение на пациенти със захарен диабет .

Иван Колчаков от Пазарджик е от пациентите с

новооткрит диабет

Той разказа, че преди две седмици отива на профилактичен преглед за това, че му съхне устата, при който му откриват високи нива на кръвната захар. Постъпва в Първо вътрешно отделение и сега очаква лечение.

- Всяко заболяване, което се открие по-рано, се лекува по-лесно. Ако ми изпишат хапчета, ще е по-добре, но ако съм на инсулин, ще е по-сложно – не скри Иван. Според него грешното хранене е една от причините да развие захарен диабет.

Силяна Кръстева от Семчиново е дългогодишен пациент на отделението. От 2004 г.

си поставя инсулин по 4 пъти дневно

- Налага се да спазвам специален хранителен режим. Не ям ориз, картофи, сладки неща - обясни диабетичката, при която заболяването е наследствено. - Животът с диабет е труден и трябва да се внимава много какво се консумира, допълни Силяна.

- Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот - хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието - предупреди д-р Николай Стоянов. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна

силна жажда, често уриниране, загуба на тегло,

силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и други.

Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно вторият тип диабет.

Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

Важно е да се знае, че

редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%

Лечението на заболяването е комплексно и включва, както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване. И при двата типа диабет е необходимо да се спазва хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини.

Колкото по-рано започне лечението, толкова усложненията от диабета са с по-малки последствия. Добрият контрол на кръвната захар би могъл да забави процеса още на ниво предиабет. Изследванията категорично сочат, че промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички