Пазарджик

Ансамбъл „Пазарджик“ с концерт в Деня на християнското семейство – 21 ноември

  20.11.2022 08:13             
Ансамбъл „Пазарджик“ с концерт в Деня на християнското семейство – 21 ноември

Професионалните фолклорни ансамбли искат да придобият статут, определящ дейността им

ПАЗАРДЖИК. Въпреки предизвикателствата на времето, ансамбъл „Пазарджик“ продължава да твори музикалната си история. След грандиозния успех на празника в памет на големия композитор Стефан Мутафчиев на сцената на Пловдивската опера, тече усилена подготовка за нов музикално-танцов спектакъл. Той е посветен на Деня на християнското семейство – 21 ноември. С него ще отбележим и юбилейни годишнини на петима ръководители и артисти от ансамбъл „Пазарджик“. Своето изкуство ще покажат, освен ансамбъла, и любителските състави, ръководени от самите тях. Очакваме поредната музикална проява на сцената на драматичния театър „Константин Величков“ отново да зарадва любителите на фолклорното изкуство.

Междувременно в областният град се проведе

среща на ръководствата на професионалните фолклорни ансамбли в страната

На 18 и 19 ноември специалисти от 14-те формации, показали певческите и танцовите си изкуства на празниците в Пазарджик (от 3 до 10 септември), коментираха постиженията на съставите и какво още не им достига до желаното съвършенство.

- Срещата е повод да поставим пред Съюза на българските музикални и танцови дейци и наши синдикални проблеми, които не търпят отлагане – заяви маестро Атанас Чолаков, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пазарджик“. - Крайно време е професионалните фолклорни ансамбли да имат свой статут, определящ дейността им. Защото те имат множество регионални прояви, за разлика от други културни институции като драматични и оперни театри.

Фолклорните формации радват хората

и в най-малките селца в общините, а там, където няма сцени, концертите са по мегдани, стадиони, даже и на улицата. Ансамблите се нуждаят от собствени бази, ателиета, режисьори, постановчици, помощен персонал и повече средства. Тъжно е, че артистите в тях носят сами тежките си реквизити и уморени се качват на сцената да пеят и танцуват. Което не е допустимо, убеден е маестро Чолаков.

След срещата присъстващите излязоха с нарочна декларация за решаване на проблемите им, която ще изпратят в Министерството на културата и финансовото министерство. Те остават с надеждата някой да ги чуе.

- Вярно е, че живеем в трудни времена, но няма да спрем да търсим правата си, защото мисията ни да пазим народното богатство, е необходима за българския дух - категоричен е художественият ръководител. Той все още пази в архивите си статут на професионалните ансамбли, одобрен от Министерството на културата по времето на тогавашния му министър Георги Йорданов. Документът ще бъде поставен на ръководството на Съюза на българските музикални и танцови дейци с искане той да се използва в работата на формациите днес.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички