Други

В Световния месец за борба с рака на простатата - безплатни урологични прегледи в МБАЛ-Пазарджик и Уни Хоспитал

  22.11.2022 08:06             
В Световния месец за борба с рака на простатата - безплатни урологични прегледи в МБАЛ-Пазарджик и Уни Хоспитал

Безплатни урологични прегледи ще се проведат в Урологично отделение на МБАЛ-Пазарджик от 21 до 30 ноември, от 14 до 16 ч. Така екипът на Урологично отделение се присъединява към Световния месец за борба с рака на простатата и международната инициатива Movember. В рамките на Movember милиони мъже по света си пускат мустаци или си поставят изкуствени такива, в знак на съпричастност с проблемите на мъжкото здраве, най-важните сред които са ракът на простатата, ракът на тестисите, туморите на пикочния мехур и на уретрата.

От мъжете, които ще се възползват от безплатните прегледи в МБАЛ-Пазарджик, не се изисква да носят направления от личен лекар. Всички желаещи трябва да се запишат предварително на телефони: 034/ 408-720, 408-722. Записването за прегледи може да се направи в делничните дни, от 9.00 до 12.00 ч. Желателно е пациентите да са изпили 1 литър вода преди прегледа и да не са уринирали поне 1 час преди това.

Началникът на Урологично отделение д-р Стоил Томов обръща внимание, че карциномът на простатата е най-честият рак при мъжете и всяка година по света се диагностицират милиони нови случаи. Много често заболяването протича бавно и безсимптомно, а е лечимо, ако се открие навреме и в начален стадий.

Безплатни урологични прегледи се извършват и в МБАЛ „Уни Хоспитал“ през целия ноември.

- Консултациите включват преглед и ехография, а при необходимост ще бъде назначаван и кръвен тест на простатно-специфичния антиген (PSA) - обясни проф. Ненчо Смилов, началник на Клиниката по урология в здравното заведение.

Идната седмица може да си запишете час за 24 ноември (четвъртък) – от 13:00 до 16:00 часа. Телефоните са 0357 88 581; 0878 286 553.

(Зн)


Свързани