Други

Отиде си легендата на ”Хебър” Малин Малинов

  22.11.2022 12:27             
Отиде си легендата на ”Хебър” Малин Малинов

ПАЗАРДЖИК. Само ден след като навърши 64 години, след тежко боледуване, ни напусна един от легендарните футболисти на „Хебър” през 70-те и 80-те години на миналия век и впоследствие футболен деятел- Малин Малинов-Малинката.  Той е починал рано тази сутрин, съобщи пред "Знаме" неговият син - също сред най-известните футболисти на "Хебър".

Поклонението пред тленните му останки ще бъде утре от 12:00 часа в залата на Гробищен парк - Пазарджик.

Малин Георгиев Малинов е роден на 21 ноември 1958 г. в Пазарджик. Футболът го привлича още от дете и започва да тренира  в школата на тогавашния „Бенковски”. Така през 1975/1977 г. играе за юноши старша възраст на клуба. През 1977 г. заема второ място в шампионата на България със старшата възраст на „Бенковски”. От есента на 1977 г. до 1983 г. е част от мъжките формации на „Бенковски” и преименувания „Хебър”. Завършва висшето си образование в Института за полуобществено хранене в Сливен през 1086 г.Футболен деятел, бивш секретар на Областната съдийска колегия на БФС.

Малинката е увековечен в историята на родния клуб с легендарната победа срещу ЦСКА, когато вкарва два гола на Георги Велинов. "Армейците" имат само една загуба от пазарджиклии в турнира за Купата на съветската армия, който се провежда от 1946 до 1991 г. На 24 ноември 1979 г. на 1/32-финалите (те се играят в две срещи) „Хебър” побеждава с 3:2 на свой терен. Първия гол от съблекалнята вкарва Спас Джевизов още във 2-ата минута, но геройският обрат правят пазарджиклии. В 30-ата минута Иван Чорлев изравнява, а в 59-ата минута Малинов извежда домакините напред в резултата. Пламен Марков изравнява, но 3 минути преди края отново Малинов става герой за феновете, донасяйки успеха на „Хебър”.  В ответната среща обаче ЦСКА си осигурява класиране след като печели с 4:1 в София.

Именно Малинов, през 1983 г., става най-скъпият трансфер на „Хебър” във ФК „Сливен”, който по това време е в "А" РФГ. Пазарджишкият клуб получава колосалните за онова време 15 000 лева за трансфера на Малинов в града под Сините камъни. "Това стана малко под сурдинка и си беше нещо революционно на фона на тогавашните порядки", както ще си спомни в интервю за "Знаме" през 2002 година славният нападател Малинов. С екипа на Сливен през сезона 1983/1984 Малинката и съотборниците му стигат до трето място в "А" РФГ, а после се връща в Пазарджик, където с "Хебър" влиза в "Б" група. От това време е и паметният мач от Купата на съветската армия в Плевен, когато щурмовакът Малинов вкарва сам четири гола на спартаковци... Завършва футболната си кариера в "Свобода"-Пещера.

Отиде си един добър човек. Редакцията „Знаме” изказва съболезнованията си на семейството на Малин Малинов!

Мир и светлина по пътя му!

"Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички