Крими

Иван Гешев пред близки на убити в катастрофи: Прокуратурата и аз ви чуваме, но само с общи усилия може да спасим други деца

  21.12.2022 11:54             
Иван Гешев пред близки на убити в катастрофи: Прокуратурата и аз ви чуваме, но само с общи усилия може да спасим други деца

БРАТАНИЦА. „Прокуратурата и аз като главен прокурор ви чуваме и сме съпричастни с вас. Ще направим всичко възможно да има справедливост. Но за да настъпят промени и да спасим други български деца, са нужни съвместни усилия. Заедно - гражданите и институциите, които имат желание да работят за народа, трябва да направим всичко възможно това повече да не продължава“.  С тези думи главният прокурор Иван Гешев се обърна към близки на убити в пътнотранспортни произшествия, събрали се в читалище  „Св. св. Кирил и Методий“ в пазарджишкото село Братаница. Срещата бе по инициатива на близки на загинали и пострадали при тежки транспортни произшествия.

„Целта ни е с вас – гражданите, да накараме институциите, които не са си свършили работата, да си я свършат, за да има справедливост за загиналите и бъдеще за живите деца“, каза Иван Гешев. - Всички трябва да си свършат работата – Народното събрание да приеме различни закони, изпълнителната власт да осъществява реален контрол на хората, които нарушават пътната безопасност“, добави Гешев.

На срещата в Братаница присъстваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност,  главен инспектор Асен Гешев, началник на сектор Пътна полиция при ОДМВР-Пазарджик, инж. Мая Шимбова, директор на Областното пътно управление в града, окръжният прокурор на  Пазарджик Албена Кузманова, представители на местната власт в с. Братаница и с. Ветрен дол, както и Иван Спасов, представител на семействата на убити при ПТП, и отец Димитър, секретар на Архиерейското наместничество в гр. Пазарджик и свещеник в църквата „Св. Троица“ в с. Братаница.

„Основният проблем, който стои от години, това са остарелите закони, които позволяват евентуални убийци на пътя да отървават затвора. Ако в бъдеще се приеме предложението да се отнема моторно превозно средство на водач, употребил алкохол или наркотици, това чувствително ще намали риска да има други загинали деца по пътищата“, заяви главният прокурор. „Казват, че това нарушава правото на собственост, но продължавам да задавам въпроса – а правото на живот!“

Главният прокурор уточни, че последствията, изразяващи се „недай си боже в смърт“, ще продължат, ако не се решат причините - законодателство, организация и много други. Той посочи, че в голяма си част пътнотранспортните произшествия се квалифицират като деяние „по непредпазливост“, независимо дали шофьорът е употребил наркотици или е бил пиян, дали се е движил с 50 км/ч или 100 км/ч над разрешената скорост. Главният прокурор даде пример с пътнотранспортното произшествие, при което бе отнет живота на журналиста Милен Цветков. 

„Обвиняемият бе привлечен (към наказателна отговорност) от наблюдаващия прокурор за „умишлено причинена смърт“, беше оправдан за това и бе осъден за непредпазливост. Това не е толкова вина на правосъдната система, това е проблем в законодателството“, каза главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата е внесла експертни предложения за промени в законодателството управлението на автомобил след употреба на алкохол или наркотици с причиняване на смърт да се квалифицира като умишлено престъпление. 

Главният прокурор акцентира и върху друг проблем -  в България е законно един прокурор или съдия в два еднакви случая да постанови коренно различни присъди или решения – при единия случай виновният да е осъден и да лежи в затвора, а в другия - да е осъден условно. Част от причината е и че реална система за контрол няма. 

„Държавата съзнателно не приема закони за борба не само с катастрофите, но и с корупцията“, заяви главният прокурор, защото ако се приемат, някои „от тези, които ги приемат трябва да влязат в затвора“. 

„Не сме безгрешни, в някои от случаите и ние имаме вина, но имаме желание това да се промени. Трябва обаче и гражданите да го искат, да има гражданска енергия за промяна - независимо дали става дума за убит по пътищата, за корупция или разпространение на наркотици“, каза Иван Гешев. 

Гражданите, дошли в читалището, разказаха какво са преживели те и близките им и какви трудности срещат в отношенията с институциите. Историята си разказа и жена, загубила сина си в катастрофа. Тя и близките й питат защо на шофьора, предизвикал катастрофата, не е било отнето свидетелството за управление на МПС, а делото продължава вече 3 години. „Наложи се да сезираме институциите, че след инцидента шофира из града и едва тогава  му беше отнета шофьорската книжка“, каза жената и попита защо обвиняемият за смъртта на сина й не е бил задържан под стража през цялото време на делото. 

Иван Гешев отговори: „За престъпления по непредпазливост, каквито за съжаление са повечето според Наказателния кодекс, който е от 1968 г., само в изключителни случаи задържат под стража извършителя, причинил пътнотранспортното произшествие. В закона има ограничение - ако деянието е непредпазливо, той може да бъде задържан най-много 2 месеца. Минат ли, автоматично му нарушаваш правото на свободно придвижване и осъществяваш състав на престъпление“.

Друга жена, дошла на срещата, се оплака, че пешеходните пътеки в Братаница са тъмни и „лампите не работят“. „Да има някакво осветление, което да осветява пред училището децата, които пресичат. Зимно време е, всички сме с тъмни дрехи и не се вижда, а (шофьорите) карат като бесни. Не спират на пешеходните пътеки особено след 17 часа“, обясни тя.

Отец Димитър призова да започнем да се учим и „да изграждаме в себе си човещината“. „Тогава ще има по-малко катастрофи и по-малко сълзи“, обърна се той към присъстващите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички