Понеделник, 10 Апр 2023
 
Пазарджик

От Славейчето на площада в Сбор до наградата „Грами“ с „Мистерия на българските гласове“

  08.01.2023 08:14             
От Славейчето на площада в Сбор до наградата „Грами“ с „Мистерия на българските гласове“

Последователка съм на Надка Караджова, Ангел Коев и Методи Динков, казва Виолета Маринова

ПАЗАРДЖИК. Повече от 35 години Виолета Маринова е една от хористките и солистка в световноизвестния хор „Мистерия на българските гласове“. Тя е от изпълнителките, дали шанс на родните песни от Пазарджик и региона да живеят в съвремието. Наследила е традициите от родното си село Сбор, от времето, когато песните и свирните са били част от живота на хората там.

Певицата е носителка на наградата „Сладкопойна чучулига“ – признание за съхранение и популяризиране на българската народна песен. Отличието й бе връчено на тържествения концерт на 21 декември в драматичния театър „Константин Величков“.

- Г-жо Маринова, честита „Сладкопойна чучулига“. Какво е за Вас наградата?

- За мен е голяма чест да я притежавам. Хубаво е колеги да те забележат и оценят труда ти от няколко десетилетия от професионалната кариера на народна певица. Отличието бе приятна изненада. Щастлива съм, че бях сред талантливите артисти от ансамбъл „Пазарджик“ и прекрасната публика от моя Пазарджишки край. Благодаря за емоцията и неповторимото преживяване на сцената на музикалното събитие.

- Кой Ви запали по народното пеене?

- Родих се в малкото пазарджишко село Сбор. Пораснах в многолюдна къща – майка ми, баща ми, брат ми, леля ми, баба ми и прабаба Велика, която живя до 96 години. Като я помоля да изпее някоя песен, като по-възрастна ми казваше: „Аз ще ти казвам думичките, а ти, чедо, ще си измисляш мелодията“. Семейството ми бе влюбено в народната музика, която любов се предаде и на мен още от детската ми възраст.

С песните си участвах в тържества, организирани в основното училище в съседно Левски, в което учех, в читалището и на селския събор. Наричаха ме Славейчето заради звънкия ми глас. Всички те бяха моята първа публика и първите ми стъпки по пътя на голямото народно изкуство.

Нямам музикално образование, но Бог ме е дарил с дарба. Винаги съм казвала, че всеки човек носи талант в себе си, но да го покажеш, е важно да попаднеш на точното място. Аз имах този шанс - да пея в „Мистерия на българските гласове“, да застана до велики български певици.

- Кои са певиците, оказали най-голямо влияние на творческото Ви изкуство?

- На първо място поставям емблематичните певци от Пазарджишкия край Надка Караджова, Ангел Коев и Методи Динков. Слушам и ще продължавам да слушам изпълненията им. Имах щастието лично да се срещна с Ангел Коев, а с Надка пяхме заедно в ансамбъл „Филип Кутев“.

В хора „Мистерия на българските гласове“ получих привилегията да съм сред най-големите имена в българската народна песен – Надежда Хвойнова, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Олга Борисова, Кремена Станчева, все гласове, от които се учех на професионализъм.

- Част сте от звездните мигове на „Мистерия на българските гласове“.

- В „Мистерията“ се изявявам и като солистка. Скоро участието ми там ще закръгли цели 38 години. Началото е през 1984 г. с диригент Стефан Мутафчиев, а четири години по късно – през 1988 г., формацията поема диригентката Дора Христова. От 1990 г. тя носи името „Мистерия на българските гласове“. Нейн кръстник е швейцарецът Марсел Селие, издателят на едноименната грамофонна плоча през 1987 г. Три години по-късно плочата печели наградата „Грами“ на Американската академия за звукозаписно изкуство. Този факт е звездният миг в творческата биография на „Мистерия на българските гласове“. Радвам се, че бях част него. Отличието е не само за хористите, то е оценка за магията на българския фолклор и за България.

- Разнасяте надлъж и нашир българската народна песен.

- Така е. В чужбина сме чакани гости за българи и за чужденци. Обиколили сме целия свят, с изключение на Австралия, но, ако е рекъл Бог, и дотам ще стигнем. Посещенията в САЩ са повече от десет, пет са в Япония, в Корея, в Западна Европа и къде ли още не. Публиката ни аплодира бурно, става ни на крака. Горди сме, че наистина разнасяме надлъж и нашир българската народна песен.

Какво е да си известен? Репертоарът на „Мистерията“ включва ли и песни от Пазарджишкия край? Кои от изпeтите песни са любими на певицата? Какво ще посъветва младите изпълвители? Връща ли се в Сбор? Отговорите четете само в книжния ни брой.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички