Регионът

Кметът на Община Стрелча инж. Георги Павлов: Приоритетите за 2020-а ще бъдат приоритети и за 2023 година

  11.01.2023 08:15             
Кметът на Община Стрелча инж. Георги Павлов: Приоритетите за 2020-а ще бъдат приоритети и за 2023 година

Историята на Стрелча е богата на поуки - вярвам в доброто, развитието и напредъка

Кметът на община Стрелча инж. Георги Павлов се радва на подкрепата на голяма част от стрелчани – тя започна много бързо след сядането му на кметския стол и не само че продължи да е устойчива във времето, но и се разшири. Нещо, с което предшествениците му в най-новата история на общината не можаха да се похвалят.

- Г-н Павлов, мнозина стрелчани казват, че не помнят кмет да е направил толкова много проекти за общината. Има ли нещо от свършеното, с което най-много се гордеете през първия си мандат?

- Не мога да скрия, че тази оценка е особено важна за мен. Доверието на жителите на общината, с което убедително победих на изборите, ме води и до днес в работата. Гордея се, че от самото начало с моя екип осъзнахме, че всички сфери на обществения живот, всички проблеми, които хората поставят за разрешаване пред местната власт, са равнопоставени по значимост и правилно разпределихме силите.

Разбира се, че изключително радващи и важни са реализираните и предстоящи за осъществяване големи инфраструктурни проекти като благоустрояването, изграждането и ремонтирането на водопроводи и канализация на улици в кварталите „Господа“, „Витоша“ „Крушака“, „Гергьовден“, ремонтът на детската градина, Градската минерална баня и алеята пред нея, стадиона, цялата сграда на НЧ „Просвещение-1871“, сградата на Домашен социален патронаж, ритуалната зала в гробищния парк, язовир „Калаващица“, изграждането на система за отопление с геотермална вода в  общинското СУ „Св. св. Кирил и Методий" и спортната площадка в двора му, буферен резервоар за съхранение на минералната вода, изграждане на пречиствателна станция за отпадни води, нова сграда на ТИЦ, новопостроените 7 детски площадки и кътове за отдих в Стрелча и кметствата, текущите ремонти на общинските сгради в града и кметствата… Подобрихме дейността на общинското предприятие „БКС и общински имоти“ като закупихме сметосъбираща машина, трактор с прикачен инвентар - ремарке, гребло,  челен товарач,  био шредер за зелени отпадъци и пясъкоразпръсквачка. Закупихме също и лек автомобил за нуждите на Домашен социален патронаж, както и мултифункционален автомобил със зимно и лятно почистващо оборудване. Само преди месец спечелихме проект за закупуване на  нов лекотоварен автомобил за разнос на храна за увеличаващите се потребители и нуждите на патронажа на стойност 36 000 лв.

На ново ниво е социалната политика на общината. Големият брой предлагани социални услуги и реализирането на проекти от тази сфера доведе до появата на Комплекс за социални услуги – за първи път в общината, като потребителите са над 200 жители, а заетия персонал е над 50 души. За първи път в Стрелча има център за социална рехабилитация и интеграция и детска млечна кухня.

В този телеграфен стил е трудно да изредя всичко направено за двете години управленски мандат. Но най-голямата ми радост е решаването на конкретни проблеми, поставени от жителите – в непосредствен контакт, устно или писмено. Считам, че обратната връзка с гражданите е най-добрата основа за изграждане на доверие.

- Сигурно сте смятали колко е общото цифрово изражение в лева на инвестициите, направени за подобряване на общинската инфраструктура и реализираните проекти?

- За 2 години управление в община Стрелча са влезли над 12 милиона лева, от които реализираните проекти към момента са на стойност 6 милиона лева, а над 6 милиона от спечелените са в процес на реализация. 

- Как кризите, и особено тази за горивата, влияят на изпълнението на Бюджет 2022? Какво очаквате от държавата и имате ли забележки към работата на централната власт спрямо местната?

- Ръководството на община Стрелча се ползва с доверието и уважението на централната власт, заради последователната, целесъобразна  и разумна управленска политика. Доказателство за това твърдение е включването на общината в инвестиционните проекти на правителствата,  като само за последната година  решенията на Министерски съвет относно Стрелча са няколко - за почистване на речното корито на р. Стрелчанска Луда Яна от натлак, храстовидна и дървена растителност от месец декември; рехабилитация на пътя между селата Смилец и Свобода на стойност  1 233 600 лева от месец  септември;  над 4 милиона и 300 хиляди лева за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в селата Блатница и  Смилец през месец май и др. Самото привличане на 12 милиона лева, за което вече споменах красноречиво говори за успешното развитие на община Стрелча.

Кризите на 2022 г. естествено, не ни подминаха, но аз съм горд, че благодарение на строгата и отговорна финансова дисциплина не само постигнахме съхранение на съществуващото положение, но в много отношения успяхме да надградим достигнатото, например -  нов подход към културната програма за привличане на повече туристи и развитие на туристическия потенциал.

Не са променени режимите на уличното осветление, сметосъбирането и сметоизвозването, зацветяването и поддържането на зелените площи. Визията на Стрелча става все по-привлекателна за туристите, а оценките на гостите доказват правотата на стратегията ни.

- Стрелча е богата на природни ресурси община, а Вашата цел беше те да се използват максимално за благото на местната общност. Живеят ли днес стрелчани по-добре?

- Често казвам, а и ще повтарям, че община Стрелча е благословено място. Наличието на минерална вода, прекрасна природа, подходяща за масов туризъм, благоприятен климат, както и специфичния поминък – розопроизводството, е уникално съчетание на фактори, с които малко райони могат да се похвалят.

Един от основните ни приоритети бе оптималното използване на ресурса на минералната вода. През 2022 г. станахме една от 6-те общини, които спечелиха финансиране по програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Министерството на енергетиката. Чрез проекта  „Използване на геотермална енергия за отопление  на общинско училище СУ „Св. св. Кирил и Методий", гр. Стрелча"  ще бъдат намалени драстично разходите за отопление, както и вредните въглеродни емисии от изгарянето на въглищата, които в момента са основния източник на отопление на училището.
Икономисаните средства ще бъдат използвани за образователни и извънкласни  дейности на учениците.

Подпомагаме и работим съвместно с местния туристически бизнес, като  обогатихме културния календар, а общината отвори за посетители тракийската гробница „Жаба могила“ и подсигури  посещаемостта на тракийските светилища. През пролетта на 2022 г. в градския парк се монтира лятна сцена, на която през летните месеци представихме богата културна програма с организиране на тематични уикенди. Самата сцена превърна в притегателно място от жителите и гостите на Стрелча.

- Как местната администрация общува със селата? Какви са предизвикателствата там? Само обезлюдяването ли?

- В моя мандат разделение на града и селата няма и не може да има. И четирите села на общината имат богата и интересна история, а жителите са свободолюбиви и притежават онзи български колорит, който срещаме при класиците на българската литература.

Редовно провеждаме срещи с хората по кметствата, на които те споделят проблеми, мнения, препоръки за работата на администрацията. Работим за благосъстоянието им. Само през тази година имаме спечелени проекти за реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа в селата Блатница и  Смилец, споменавах вече, над 4 млн лева, рехабилитация на пътя между Свобода и Смилец. Входиран и очакващ одобрение е проект за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Дюлево. За нуждите на читалището в Дюлево закупихме имот в центъра на селото.

Работим в синхрон с кметските наместници. Обезлюдяването е национален проблем, чийто темп на местно ниво можем да забавим с благоустрояване и правилна социална политика.

- Определят Ви като успешен и харизматичен кмет. Доколко помага за това „инженерът“ на „кмета“?

- Всеки знае откъде да мине пътя, но само инженерът знае как да го построи. „Инженер“ и „кмет“ е неочаквано добра комбинация.

Встрани от шегата, опитът ми помага много в инфраструктурните обекти, но със сигурност административната, социалната и културната сфера не са ми чужди.

- Какви са приоритети Ви през 2023-а - годината за местни избори?

- Приоритетите от 2020-а ще бъдат приоритети и за 2023 година. Те са свързани с благосъстоянието на хората и развитието на общината във всички сфери на обществения живот. Оттук нататък можем само да надграждаме и разширяваме обхвата на дейностите.

- Всички се надяваме на по-добра нова година. Вие лично с какви очила я гледате – повече като оптимист или песимист?

- Вярвам, че и през следващата година всички от община Стрелча ще бъдем все така обединени около общата цел за просперитет на родното ни място.

В такива случаи е добре да си спомним и почерпим вдъхновение от историята, а историята на Стрелча е особено богата на поуки. В този контекст искам да припомня един впечатляващ и знаков факт.

В първите месеци след Освобождението, още преживяващи страшния погром на Априлското въстание в землянки и набързо сковани постройки, първото, което стрелчани правят като свободни хора е да съградят и възстановят черквата „Света Неделя Огняна“.

Не домовете си, не стопанствата си, а църквата.

Вярвам, че християнските ценности живеят в нас и днес, а предизвикателствата на времето ги правят само по-устойчиви. Така, че не оптимист или песимист, а вярващ в доброто, развитието и  напредъка.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички