Пазарджик

Заболеваемостта засега е под епидемичните нива

  13.01.2023 08:01             
Заболеваемостта засега е под епидемичните нива

Близо 17% болни ученици в областта

Лечебните заведения в област Пазарджик разполагат със свободни легла в детските отделения за прием на пациенти с грип и остри респираторни заболявания. Общият брой педиатричните легла, разкрити в седемте многопрофилни болници в областта по договор със Здравната каса, е 249.  В средата на седмицата бяха заети 65% от тях, като най-натоварени бяха детските отделения в МБАЛ Пазарджик и МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище.

Заместник-областният управител д-р Красимира Радева обсъди в сряда актуалната епидемична обстановка с директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Пазарджик д-р Димитър Савов. Създадена е необходимата координация между всички институции и лечебни заведения за прием и пренасочване на пациенти при необходимост. Отчита се

ръст на заболеваемост от сезонен грип

в областта, ситуацията е динамична, но стойностите засега остават под епидемичните нива.

По данни на РУО Пазарджик общият брой ученици в областта е 23 985, отсъстващите в сряда поради заболяване бяха 4205, в процентно съотношение 16,85%.

Също тази седмица от РЗИ Пазарджик съобщиха, че най-висока, според регистрираните данни, е заболеваемостта във възрастовата група от 30 до 64 г., следва възрастовата група от 5 до 14 години, от 0 до 4 години и от 15 до 29 години.
Лабораторно потвърдено е, че в нашата област

циркулират грипните вируси A /H1N1/, А /H3N2/, А /H3N2/ комбиниран с коинфекция SARS-CoV-2

Във връзка с увеличената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания до всички лечебни заведения за болнична помощ на територията на област Пазарджик е изпратено писмо за актуализиране на оперативните си планове за борба с тях. Своевременно те трябва да предоставят своевременна информация в РЗИ Пазарджик за готовността за разкриване на допълнителни легла за прием на пациенти.

Министърът на здравеопазването Асен Меджедиев каза, че  мерки ще бъдат въвеждани при необходимост единствено на областно ниво, като от компетентността на здравните власти са дейности като ограничаване на свижданията, временно преустановяване на детските и женските консултации, на имунизациите, плановите операции и т.н. На този етап експертите прогнозират пикът на грипната епидемия да бъде след 10–15 дни. Министърът Меджидиев апелира гражданите да избягват места със струпване на много хора и подчерта, че носенето на маски е препоръчително.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички