Пазарджик

Ново издание за Константин Величков

  18.01.2023 07:20             
Ново издание за Константин Величков

ПАЗАРДЖИК. В края на миналата година в Младежкия дом се състоя първата премиера у нас на новото допълнено издание на публицистично-документалната книга на Продрум Димов - „Нестихващ огън“. Изданието на столичното издателство „Българска книжница“, подпомогнато с известна финансова подкрепа от Община Пазарджик., е посветено на 115-та годишнина от смъртта на Константин Величков.

Пред многолюдната аудитория за автора и новата му книга говори известната поетеса от София Стоянка Митева-Балева. Тя върна присъстващите към най-значимите и приносни факти от живота и делото на големия българин. Припомни активното му участие в Априлското въстание и мъжественото му поведение след потушаването му, страданията на този родолюбец по време на Стамболовата диктатура и доброволното му изгнание в чужбина. Ударението съвсем логично беше поставено обаче върху огромните благородни усилия, които Величков е полагал за изграждането духовните основи на младата следосвобожденска България. Припомнихме си ръководната роля на Величков като реформатор на родното ни образование, неоценимите му заслуги в театралното дело и въобще за поставянето на здрави европейски начала на цялостното ни духовно развитие. В думите на Стоянка Митева-Балева прозвуча и заслуженото признание към неговото литературно творчество. Не отмина, разбира се, и високите нравствени измерения на личността му. Достойно място беше отредено и на безкомпромисната му борба с недопустимата корупция в тогавашното общество, довела и до толкова преждевременната му кончина през 1907 година.

Авторът благодари за поднесеното обстойно изложение и даде висока оценка на приноса на доц. Ангел Тонов от Велико Търново, обогатил националното ни величковедение със задълбочени изследвания в издадените от него книги и публикувани студии и статии в печата.

Тази паметна Величкова вечер предизвика интерес в залата, което пролича и от възникналите изказвания и въпроси от присъстващите гимназисти. Това събитие показа, че днес е особено нужно да се връщаме по-често към личности като Константин Величков.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички