Пазарджик

Читателят на 2022 година Бойка Георгиева: В живота си трябва да прочетеш най-много 20 книги

  19.01.2023 08:18             
Читателят на 2022 година Бойка Георгиева: В живота си трябва да прочетеш най-много 20 книги

Но за да узнаеш кои са те, трябва да си изчел поне 10 хиляди

ПАЗАРДЖИК. Измежду многобройните национални и регионални класации, които се правят в края на годината,  особено място заема призът „Читател на годината“ на Регионалната библиотека ,,Никола Фурнаджиев“. В края на 2022 година стана ясно, че това е Бойка Георгиева. Ето какво сподели пред „Знаме“ тя в откровен разговор в една от читалните на библиотеката:

„Знаете ли, преди повече от 60 години по стръмното стълбище на читалище,,Виделина“  се изкачих за първи път до залите, пълни с книги. Детското вълнение, което изпитах тогава, не ме е напуснало и днес. Все още си спомням първите прочетени книги, читателския картон, с който се гордеех, специфичния мирис на книгите... Днешната библиотека ми се вижда като дворец - просторни читални и фоайета, ежемесечните художествени изложби, многобройните срещи с писатели , читателски конференции... Тя е не  само хранилище на книги, а средище на богат духовен живот.

Ако перифразирам знаменития стих на Жан Мартен, мога да кажа, че "книгите дойдоха при мен за цял живот“. Те допринесоха в най-голяма степен за изграждането ми като човек, като личност. Произведенията на Ангел Каралийчев,на братя Грим, на Валери Петров, Стефан Цанев, на Балзак, Юго, Толстой, на Захари Стоянов, Ботев,  Вазов са пред очите ми, в сърцето ми, като калейдоскоп. Затова съм благодарна на авторите на книгите и на библиотеката, която наистина се превърна за мен в прозорец към света. Прозорец, през който виждам добродетелите, любовта и любопитството на литературните герои. През този прозорец виждам и себе си, без идеализация, без фалшива скромност. Книгите са ми помогнали за трезва самооценка и оценка на света. Никога не съм забравила Вазовите слова: "Чети, то сляпото окато прави!". Спазвам завета на Сун Дзъ: "Учението  и мисленето никога да не спират". Освен запален книголюб, обичам да пея, да танцувам, да стихоплетствам. Когато ме питат какво правя, отвръщам: "Танцувам и пея, и стихове пиша както умея."

Освен в библиотеката в която постъпват регулярно нови книги, често посещавам "малката голяма" книжарница на „Хеликон“. Изкушават ме новите млади, непознати автори. Чета творбите и на местните автори. Впечатлена съм от младата поетеса Гергана Гетова, от пазарджишките хумористи... След многогодишен читателски стаж вярвам, че с книгите човек може да се изгради като хармонична личност, въпреки компютърното моделиране на съвременния човек.

Наскоро един четвъртокласник с устройство в ръка ме попита: „Кои книги трябва да прочета, за да съм умен?“. Замислих се, прерових в паметта си хилядите прочетени страници и му отговорих: „Човек трябва да прочете през живота си 15, най-много 20 книги. Но за да узнае кои са те, трябва обезателно да прочете най малко десет хиляди книги“.

В заключение г-жа Георгиева честити на четящите и на нечетящите Новата 2023 година, благодари на колектива и на ръководството на библиотека ,,Н. Фурнаджиев“ за вниманието и наградата „Читател на годината" , с намерението да продължава да чете активно. Не може да не й вярваме.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички