Пазарджик

Дървета от 35 вида в парка на параклиса в Мало Конаре

  20.01.2023 08:06             
Дървета от 35 вида в парка на параклиса в Мало Конаре

Местните празнуваха Атанасовден и в него, и в църквата

Свети Атанасий е много почитан светец в селото. Неслучайно неговото име носят не само местната църква, но и параклисът. На Атанасовден тази година празнуваха и на двете места.

В църквата сутринта беше отслужена литургия от местния отец Петър и архиерейския наместник отец Боян. По обяд пък в параклиса се събраха много хора. Приготвен и раздаден бе курбан от фасул и риба, тъй като денят беше сряда. През повечето време звучеше музиката на Георги Коев, а доброто настроение продължи до късния следобед.

В „Знаме“ неведнъж сме ви разказвали за църквата в най-голямото пазарджишко село.

Параклисът също е свидно място за много малоконарци,

особено за живеещите в района. Построен е през 2016 година със средства и труд на хора от селото, със съдействието на кметството. Инициативата е на жителите на квартала. Хора от други населени места също са помагали. Изографисва го Лука Делийски, а малки и големи продължават да носят икони, вази, покривки и други вещи, необходими за храма. Както и на добра воля да се грижат за него.

Мястото не е избрано случайно. От много години в парка, където сега е параклисът, е имало голяма могила с голям камък до нея, около които хората от квартала са празнували Атанасовден. Отделяли са пари от житото, продадено през есента, за да си купят курбан. Сега въпросният камък е в параклиса.

Самият той е красив и въздействащ. Посетители не липсват не само по празници.

Местните водят дори гостите си от други населени места,

показвайки го като една от забележителностите на селото.

Безспорно принос за атмосферата има паркът наоколо, в който са засадени 70 дървета от 35 различни вида – кедри, японски вишни, магнолии, липи, брези, върби, гинкобилоба и много други. Има и жив плет от туи. Поддръжката също е дело на хората от квартала. И също се прави с огромно желание и гордост.

В парка, близо до параклиса, са изградени и два масивни дървени навеса с маси, столове и пейки, където всеки може да поседне на размисъл, на раздумка или просто за глътка въздух. Организират се и тържества, най-често на големи християнски празници.

А Летният Свети Атанасий също се празнува подобаващо в най-голямото пазарджишко село.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички