Други

Дечица, украсени с пашкули от бяла вълна, в Баня

  21.01.2023 08:18             
Дечица, украсени с пашкули от бяла вълна, в Баня

На 21 януари – Деня на родилната помощ, красиво украсената зала в читалище „Пробуда-1872“ ще посрещне най-малките баненчета, техните майки и баби, както и тези, които се грижат да растат здрави и обичани. Там отново ще се възпроизведе характерния за селото ритуал „Мерене на пашкули“.

Пашкулите се приготвят от бяла влачена вълна – символ на здраве и чистота. На главите на момченцата се слагат пашкулени гугли, завързани с червен конец и здравец, както и бради и мустаци. Момиченцата се украсяват с косатници, също от пашкули.

- Празникът с пашкулите води началото си от 60-те години на миналия век – казва Радка Мутева, секретар на читалището. - Хубаво е, че при нас се пазят снимки на деца с пашкули от години назад. В този ден ги подреждаме в изложба и порасналите момичета и момчета могат да се видят като мънички и да се порадват.

Проблемът е, че вече по-рядко се намира вълна

Един ден децата няма да знаят откъде тя идва, как се обработва, преде и какви красоти се изплитат от изпредения вълнен конец. Затова си пазим пашкулите. Кътам моя косатник вече 24 години, когато дъщеря ми беше бебе. Предоставям го с удоволствие за ползване и сега.

Искам да благодаря на д-р Радка Божанова, която силно тачи обичая и му дава нов живот всяка година. На този ден спазваме ритуала с поливане на медицинските работници за здраве, както и наричанията – момченцата да станат силни юнаци, момиченцата – красиви румени девойки.

За празника поканихме девет дечица, три от които са баненчета. Колко от тях ще дойдат, ще видим на самия ден. И само едничко да е, ритуал ще има. Ще има и бабини пити, коя от коя по-хубаво измайсторена. Традиционното мерене на пашкули остава у децата скъп спомен и отново ще го има, доволна е Радка Мутева.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички