Регионът

Карабунар даде знаме на Антарктида - ще доставя и вино на Ледения континент

  28.01.2023 08:29             
Карабунар даде знаме на Антарктида - ще доставя и вино на Ледения континент

СОФИЯ. „Знамето на Карабунар ще се развее над Антарктида!”, обяви в социалните мрежи кметът на септемврийското село Иван Каменарски часове след среща в Националния център за полярни изследвания (НЦПИ) към Софийския университет.

„На срещата Връчих знамето на Карабунар на доц. д-р Любомир Кендеров, който е участник в 31-та българска национална експедиция към Антарктида и е от стар карабунарски род. Той е участвал и в 27-ма и 28-ма български експедиции, както и в 4-та турска полярна експедиция. В момента е Заместник декан в Биологически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, а по професия е хидробиолог. Заминава за Антарктика за участие в научен проект, посветен на морските дънни организми. Това се случи в присъствието на ръководителя на експедицията - професор Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години, директор на НЦПИ и председател на Български антарктически институт. Там се запознах и с коменданта на Българската полярна база, намираща се на остров Ливингстън г-н Драгомир Матеев, който е и ръководител на научната и логистична дейност в Антарктика. От името на жителите на Карабунар и от свое име, връчих плакет на Любомир Кендеров за представянето на Карабунар на Антарктида и пожелах попътен вятър и успех на цялата експедицията”, разказва кметът Каменарски. И споделя и другата новина:

„В разговор с професор Пимпирев се разбрахме, Карабунар да стане официален доставчик на червено вино за следващата експедиция, като той ме упълномощи да предприема действия за осъществяване на инициативата.”

(Зн)

        

 

       

 


Свързани