Регионът

Млад французин вдъхнови панагюрци с чистене край Бъта

  28.01.2023 08:28             
Млад французин вдъхнови панагюрци с чистене край Бъта

Миналия уикенд Даниела Куртакова и съпругът й отскочили до Бътовската чешма да си налеят вода.

- Видях млад човек, който чисти - с ръкавици събираше пръснатите боклуци в чантичка – разказа пред „Знаме“ жената. - Засрамих се, че другите, които идваха за вода, се направиха, че не го виждат. Докато съпругът ми наливаше вода за нас, аз започнах да събирам туби и бутилки. Над контейнера заговорих момчето и тогава открих, че говори със силен акцент. Стана ясно, че е от Франция.

В емоционален пост в групата „За Обществото Панагюрище“ във Фейсбук Даниела разказва за Кристофер:

„Ако пътувате тези дни по пътя Панагюрище - Пазарджик и забележите колко е чисто около Бътовската чешма, местност Газян, да знаете, че това го дължим на Кристофер от Франция, пише тя в публикацията си.

Преди да го попитам защо го прави, той на няколко пъти повтори, че обича България и българите

Поговорихме си на френско-английско-български. Оказа се, че той толкова обича България, че се е преместил да живее тук, в София. Позволи ми да го снимам, докато чистеше препълнения чувал за смет, отдясно на чешмата.“

Сърдечността и отношението на младия французин към природата карат Даниела на свой ред да подеме следната инициатива:

„Това място отдавна боде гражданската ми съвест! Толкова Божия благодат и едновременно с това - толкова мръсотия, продължава нейната публикация. Има ли сред вас хора, които минават редовно покрай чешмата и които биха отделяли по 10-15 минути от времето си, за да поддържаме мястото в приличен вид? Ако го правим редовно (по някакъв неофициален, приятелски график), поддръжката на чистотата няма да ни отнема много време. Какви са възможностите освен това още малко да се подобри прилежащата зона (отвеждане на изтеклите води, дрениране на мястото от чешмата до контейнера и др.)?

Постът е посрещната с вълна от одобрение и споделяния

в социалната мрежа. Коментират немалко хора. Някои обещават подкрепа за инициативата на Даниела, други припомнят как в миналото на това място не е имало отпадъци, трети споделят как неведнъж самите те са чистили. „Ден по-късно пак е пълно с боклук, отбелязват с горчивина последните. То не бяха автомобилни гуми, седалки от коли, освен опаковките и бутилките.” Не липсват също разсъждения дали постъпката на Кристофер се дължи на самосъзнание, възпитание или цивилизованост на държавата, в която е роден и израсъл.

Не е ли по-лесно, вместо да чистим, просто да не замърсяваме

– питат пък част от провокираните от написаното. Ние не ценим своя Рай – България. Момчето от Франция повече го боли от мръсотията, е посочено в друг коментар.

А пред „Знаме“ Даниела разкри още подробности от неочакваната среща с Кристофер:

- Да поговоря с него ми помогна моята внучка, която е завършила френска гимназия и ползва езика ежедневно. Обадих й се по телефона, когато разбрах, че е от Франция. Направи ми впечатление, че момчето много се стараеше да произнесе правилно Панагюрище, може би идваше от тази посока. Ние пък му казахме, че идваме от село Баня, където има извори с минерална вода, че имаме и топли басейни... Беше приятно изненадан, че в близост има такова място.

Дадох му листче с имейла си, но досега не ми е писал. Дано вашата публикация да помогне да го открием.

Щеше ми се специално да го поканим, когато организираме нещо

Родом Даниела Куртакова е от Силистра, по разпределение е в Панагюрище почти 40 години, а от няколко години живее със съпруга в Баня. Тя е един от създателите и администратор на Фейсбук групата „За Обществото Панагюрище“.
Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички