Регионът

”П(р)освещение” на Боян Ангелов събра изкушените от словото и паметта панагюрци

  29.01.2023 08:44             
”П(р)освещение” на Боян Ангелов събра изкушените от словото и паметта панагюрци

ПАНАГЮРИЩЕ. Новата си поетическа книга „П(р)освещение“ (изд. „Захарий Стоянов”) представи в града писателят и поет Боян Ангелов. Както е известно, председателят на Съюза на българските писатели е родом от Панагюрище, затова и срещата, организирана от Литературния салон на НЧ „Виделина“, мина в особено приятелска атмосфера, а акцент беше именно Панагюрище. 

Славни панагюрци като Райна Княгиня, Павел Бобеков и Нешо Бончев присъстват в първия цикъл на „П(р)освещение” - “Къща музей”, но този своеобразен пантеон не е само панагюрски, а национален. Тук са Ботев и героите ни, и поетите ни, докато българският човек „в кухнята се свира, за да си стопли постна супа, / ракия бяла да си сгрее, да си нареже малко зеле“ и докато телевизорът пред него „синее от гняв“.

И като говорим за синьото, да цитираме „П(р)освещение”:

 

Само синият поглед остана

 

вплетен в рамката на портрета.

 

Отстрани, по бюра и дивани,

 

спят продажните мекерета.

 

/„Погледът“/

 

Повечето от творбите в новата стихосбирка на Боян Ангелов са посвещения – към читателя и към светлите образи български героични и трагични.  И същевременно носещи заряда на просвещението, дошло при съприкосновението с делото и духовните послания и завети на редица наши възрожденски дейци, както и към някои от най-ярките поети на България.  Посвещения-просвещения, пречупени през лиричния поглед на Боян Ангелов. Това важи и за съвременниците-съмишленици на Боян Ангелов във втория цикъл „Прилики” и в третия „Съзиждане”, който е отреден за живите строители на българския духовен дом, който лежи върху основите на „къщата-музей”, но е в контекста на една нова България. Знамето е важен символ-атрибут за градежа на всяка къща, която трябва да стане дом.

По този повод ето и още един  откъс от стихотворение в „П(р)освещение”:

„ЗНАМЕ”

...

Което е минало, не се забравя.

 

То става частица от общата памет.

 

От Ботев към Вола постъпателно зазорява

 

и пътят незримо превръща се в знаме.

Алекси СТАНКОВ

/Със съкращения. Цялата статия четете в книжния брой на "Знаме"/

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118
Всички