Пазарджик

Емоционално и силно начало на Зимните музикални вечери

  03.02.2023 15:42             
Емоционално и силно начало на Зимните музикални вечери

ПАЗАРДЖИК. Преживяване като никое друго обеща диригентът маестро Григор Паликаров в началото на първия концерт от 48-ите Зимни музикални вечери. И се оказа повече от прав. Прекрасните изпълнения на Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров и на Симфония №2 в ми-минор на колосалния Рахманинов едва ли оставиха равнодушен някой от присъстващите.

Че музиката, изпълнила зала „Маестро Георги Атанасов“ близо час и половина, е докоснала публиката, стана ясно и в края на концерта - от бурните аплодисменти, развълнуваните поздрави и емоционалните думи, разменени между музиканти и слушатели.

Откриването също бе тържествено и заредено с емоции.

- Отново сме в магията на Зимните музикални вечери - каза кметът Тодор Попов. - За 48-и път ще отпразнуваме тази добра културна традиция, която отдавна е поставила Пазарджик на музикалната карта на България. Това е

едно от най-старите и най-елитните музикални събития за класическа музика в историята на страната ни

Пазарджик със сигурност го заслужава. Заслужават го и хората, които в продължение на близо 50 години са допринесли тази традиция да пребъде. Защото, да просъществува едно събитие 50 години и да отстоява на всички предизвикателства, си е истински подвиг. И този подвиг се дължи на хората, които през цялото това време са били съпричастни. Както и на това, че градът ни има нужда от този фестивал. Но колкото и нужда да има Пазарджик от своите Зимни музикални вечери, колкото и фестивалът да се радва на подкрепата на Общината, ако ги нямаше музикантите, ако го нямаше маестрото, нищо нямаше да е такова, каквото е в момента.

Затова, обичаме ви много, момичета и момчета, обърна се Тодор Попов към тях. Вие правите нещо стойностно, нещо важно. Вие и вашата елитарна публика сте част от интелектуалния елит на нашия град и ние ви ценим и уважаваме. Благодарим ви!

Всички ние, скъпи съграждани, трябва да се гордеем и с оркестъра, и с фестивала. Той е

една от нашите запазени марки, една от нашите визитки

Магията на музиката и изкуството е несравнима. В дни като днешните, търсейки идентичност в общата глобализация, трябва да се опираме на нещата, които ни дават самочувствие и автентичност. А нашият оркестър ни кара да се чувстваме като пазарджиклии със самочувствие."

По време на откриването бяха прочетени и поздравителни адреси. Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център "Варна", бе написала: “Зала "Маестро Георги Атанасов" отново се превръща в място за среща с образци на симфоничната и камерната музика. Фестивалната програма интригува както със своя замисъл, така и с участващите солисти. Високото ниво на фестивала и тази година отстояват музикантите от пазарджишкия симфоничен оркестър и техния главен художествен ръководител Григор Паликаров.

Областният управител Трендафил Величков бе сред официалните гости на събитието.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички