Пазарджик

Храни, които ни стоплят в мразовитите дни

  05.02.2023 08:42             
Храни, които ни стоплят в мразовитите дни

Термогенните храни помагат телесната ни температура да остане нормална

Мислехме, че ще минем зимата без студ, но вече изпитваме на гърба си най-студените дни от началото на сезона. Според метеорологичните прогнози, температурите ще останат ниски през цялата първа десетдневка на февруари. А когато градусите в термометрите паднат, е добре да знаете кои храни топлят, за да ги включвате по-често в менюто си. Т. нар. термогенни храни могат да осигурят точно това, от което се нуждаем за по-успешно поддържане на телесната температура в студеното време. Доста от тях са диетични, здравословни и подходящи за хаора с различни заболявания, както и за вегани и вегетарианци.

Говеждо, пуешко и пилешко месо

Основата на зимната диета са сложните въглехидрати и протеини. Протеините трябва да са най-малко 100 г на ден. Пуешкото месо съдържа необходимото количество калий, което поддържа съдовете в добро състояние и не замръзваме. Студеното време е идеално и за приготвяне на говеждо и пилешко, които също създават продължително усещане за ситост и приятна топлота.

Мазна риба

Рибата компенсира сезонната ни липса на витамин D, който е необходим за усвояването на калция, но не само. Мазната риба влияе на настроението, като произвежда серотонин от аминокиселината триптофан.

Кафяв ориз, овесени ядки и други пълнозърнести продукти

Пълнозърнестите храни като кафявият ориз, киноа, ечемик и други са богати на много фибри, които осигуряват усещане за ситост и бавно се усвояват от организма. Ето защо след купа с кафяв ориз не ни се яде дълго време, а на организма му е топло.
Витамините от групата В са много важни за нормалното здраве през студения сезон. Те ни зареждат с добро настроение и поддържат мозъка в бодро състояние, въпреки краткия светъл ден. Овесените ядки, продуктите от лимец и ръж са богати на т. нар. комплексни или бавни въглехидрати, които се разграждат и усвояват на порции. Те гарантират постоянен приток на калории и съответно на енергия, необходима за поддържане на постоянната телесна температура.

Елдата пък съдържа рутин, необходим за добро кръвообращение и здрави еластични съдове. Рутинът засилва и ефекта на други полезни елементи като витамин С. Елдата е богата също така на протеини и незаменими аминокиселини, по-специално на триптофан, който е необходим за доброто настроение.

Гъби

Яжте и задушени гъби, защото те изобилстват на витамин А, витамин В и някои много полезни микроелементи.

Черен фасул

Това е продукт, който е най-подходящ за онези, които са се отказали от месото. В него има много белтъчини, които дълго се разграждат, осигурявайки енергия на организма, поддържайки топлина. Изследване, в което се изучава термогенезата при ядене на ястия, богати на белтъчини и мазнини, показва, че белтъчините дават 3 пъти повече топлина, отколкото мазнини.
Кисело зеле

Основният и незаменим зимен източник на витамин С, който от своя страна ободрява и подобрява кръвообращението. Зелето подобрява имунитета и устойчивостта на организма към стрес, насърчава и подмладяването на тъканите.

Ряпа
Лютивият вкус и бързо усвоимите съставки на този кореноплоден зеленчук ускоряват кръвообращението, включително в периферните зони на тялото и крайниците. Повишеният приток на кръв е естественият механизъм, с който организмът си служи за повишаване температурата в отделните зони на тялото.

Банани

Макар да са екзотични плодове, бананите подпомагат образуването на топлина в организма. Съдържащите се в тях магнезий и витамини от група В са наистина ефикасни в това отношение. Те поддържат здравето на щитовидната жлеза и на надбъбречните жлези, които наред с други функции, участват в регулацията на температурата в организма.

Райска ябълка

През зимата не само студовете са опасни, но и вечният мрак. Разсъмва се късно, стъмва се много рано, в резултат на това повечето хора просто не виждат светлина. И може да изпаднат в сезонна депресия. Райската ябълка, която е източник на йод и бета-каротин, ще ви помогне да подобрите настроението си. Ако ядете по 3 райски ябълки на ден, значително ще укрепите имунната си система и ще гледате на живота с повече оптимизъм.

Канела, черен пипер и други пикантни подправки

Бисквитите с канела са удоволствие, което сгрява душата и тялото. Като допълнителен бонус може да подобри паметта, да повдигне настроението, а също и да увеличи продуктивността на мозъка. Изследванията потвърждават свойството на канелата да повишава температурата в студено време. Същото правят черният пипер, индийското орехче, както и други пикантни подправки. Освен това имат противовъзпалителни свойства и помагат да се справяме по-лесно с настинките.

Със съкращения.

Цялата статия плюс съвети по темата четете в книжния ни брой.

„Знаме“

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички