Пазарджик

Изложба разказва дълголетната история на Симфоничен оркестър – Пазарджик

  04.02.2023 12:47             
Изложба разказва дълголетната история на Симфоничен оркестър – Пазарджик

Може да я разгледате във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов“

ПАЗАРДЖИК. Изложбата „Симфоничен оркестър - Пазарджик – път с успехи у нас и в чужбина“ бе открита във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов“ преди началото на 48-ото издание на фестивала „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“. В експозицията са включени много фотоси, предоставени от Цветан Аджеларски - един от първите музиканти в оркестъра, както и материали от архива на Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г. Атанасов“ – Пазарджик, от Регионалния исторически музей и Държавен архив – Пазарджик.

- Много се радвам, че съм отново тук, в моя дом, защото

тук съм прекарал 40 години, може би по-голямата част от живота си

– призна Цветан Аджеларски. - Работих по тази изложба за всички вас, за да се запази това, което сме постигнали през цялото това време. Мога само да благодаря на колегите - предишни и сегашни, за всеотдайността, с която показвахме и показват нашето изкуство на хубавата публика на Пазарджик.

Също толкова развълнувана бе Анжела Комсийска – един от дългогодишните музиканти в пазарджишкия симфоничен оркестър:

- Оркестърът доказа правото си на съществуване със своите художествени достижения, с непрекъснатия си стремеж към съвършенство. Времето прецени, че сме вървели и вървим уверено по пътя, носейки достойно името "български музиканти".

Прекланяме се пред човека, който постави началото - проф. Иван Спасов, ярък ерудит с енциклопедични знания. Със своето доверие и висока оценка той утвърди нашата вяра, че сме творци със завидно артистично майсторство, отличаваща се звучност и темперамент.

Ние, оркестрантите, сме хора, безрезервно отдадени и предани на изкуството и мисията си

Създадохме колектив с топли колегиални отношения, атмосфера, чужда на фалша, рутината и равнодушието. Израснахме като първокласни музиканти със свое специфично място в музикалния живот на града и страната ни.

Репертоарът ни обхваща произведения от всички епохи на музикалното изкуство. Освен многобройните концерти в Пазарджик и България, в богатия календар на музикалните турнета на оркестъра се вписват гастроли в Полша, Германия, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Норвегия, Южна Корея и редица други държави.

Симфоничен оркестър - Пазарджик съчетава европейска култура, славянска емоционалност и балканска любов

Съставът е привлекателен за публиката, а публиката на град Пазарджик е взискателна, добронамерена и съпричастна. Поклон за нея. Прекланяме се и пред всички творци в годините назад, оставили своя принос, за да се наслаждавам днес на симфоничния оркестър на Пазарджик. Безспорен и решаващ принос за художествения ръст на музикалната ни институция има маестро Григор Паликаров. Той е човекът, който успя да влее нови сили и нови искри за стимул на оркестъра, рядък пример за творческо себеотдаване,

музикант с интелектуална и творческа мощ

Силни благодарности към градоначалника Тодор Попов и ръководството на Общината, които ни помагат, окуражават, поддържат и които ни съхраниха като културен институт. Защото Симфоничен оркестър Пазарджик е имане. Нека милеем за него!

Изложбата бе открита от кмета Тодор Попов, който връчи грамота с благодарност за съхраненото на Цветан Аджеларски:

- Благодаря на г-н Аджеларски, който ни представи стотици снимки от историята на оркестъра, за да можем всички ние да я видим от този различен ракурс. Историята трябва да се помни. Симфоничен оркестър Пазарджик съществува от повече от 50 години, за пръв път свири през 1969 година.

Поколения музиканти са преминали през през това време

и ние им дължим заслуженото уважение. Защото, колкото и да помага Община, никой не може да спаси неспасяемото. Ако ги нямаше музикантите, ако го нямаше маестрото, ако я нямаше любовта на пазарджишката публика към този оркестър, той нямаше да е един от най-дълголетните в страната.

Областният управител Трендафил Величков също бе сред гостите на откриването на изложбата:

-- Държавата винаги е подкрепила нашия невероятен симфоничен оркестър, без значение как се е казвал министърът на културата. Само по себе си, това показва ясно, че случващото се тук, че това, което прави с симфоничният ни оркестър, е нещо, което е

важно не само за културния календар на общината и областта, но и за културния календар на България

Така че искам да поздравя всички музиканти. Искам да поздравя кмета Тодор Попов за това, че Община Пазарджик не спира да подпомага всички изкуства. Искам да поздравя и публиката на фестивала Зимни музикални вечери за това, че всеки път, когато съм тук, а аз съм тук от повече от 12 години, аз виждам взискателни ценители, които вдигат нивото на самото събитие. Сигурен съм, че и тази година четирите фестивални вечери ще бъдат вълшебни. Поклон и към господин Аджеларски, че е събрал тази история. Та ни дава национална гордост и самочувствие като жители на област Пазарджик.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички