Понеделник, 08 Май 2023
 
Други

Идеалният исторически филм ще направим само по комиксите за Елемаг и Добромир

  05.02.2023 08:36             
Идеалният исторически филм ще направим само по комиксите за Елемаг и Добромир

На Запад примери много, пък и български художници имат успешни проекти в Холивуд

Стига с тези експерименти за исторически филми! Защо никой не се е сетил да филмира култовите комикси от някогашното списание „Дъга”! Да сложи пред камерата обикновен герой, който обаче да е в епицентъра на големите събития. Това казват читатели на „Знаме” и веднага сочат двама любими комикс герои от любимото на поколения списание - Елемаг и Добромир от 80-те години на миналия век.

„Виждаме какви филми гледаме за Ботев и за Симеон – неслучайно търпят много критики. Да си спомним, че в някогашния сериал „Златният век”

народен любимец стана не толкова Симеон Велики на Мариус Донкин, а Ханко от село Осеня

(играе го актьорът Румян Лазов, б.р.). Новите филми или не са професионално изпипани, или някой изкривява исторически образи, използвайки легенди, че и съвременен фолклор”, казва пред „Знаме” Чавдар Шопов от Пазарджик. Той допълва, че идеята за пресъздаване на тези комикси дошла от Симеон Цветков във фейсбук група за любимото списание като противовес на филми с, меко казано, спорен диалог и бутафорен реквизит.

На Запад примерите за това са доста.

Даден режисьор хваща някакъв комикс и по него прави филм

"Цветков припомни как навремето в „Дъга” излезе страхотния комикс „Планетата на съкровищата”. Няколко години по-късно „Дисни” пуснаха същата анимация – за всички нас беше ясно, че човекът, реализирал в България идеята за този комикс, след 89-а е отишъл в холивуд и е успял да сътвори на лента… Примери много – например покойният Румен Петков – аниматорът на „Чоко и Боко”, който през 90-те отиде в Холивуд и направи сериалите „Лабораторията на Декстър”, „Крава и пиле”, „Джони Браво” и много други”, казва Шопов.

Е, има и скептици, според които режисьорите няма да се хванат за идеята, защото няма продуктово позициониране – освен ако Добромир не тръгне към пристанището на Варна като пътьом се отбие в LIDL, за да напълни багажника с туби „Девин”.

Кои са Елемаг и Добромир?

Комиксът „Елемаг – воинът на хан Тервел” е по сценарий на Любомир Стойков, а художник е бащата на актрисата Радина Кърджилова - Христо Кърджилов. Сценарист на комикса „Добромир” е Асен Кожухаров (той е написал и роман за Добромир), а художник е Евгений Йорданов.

Сюжетът на комикса „Добромир” е за млад болярин, който по волята на съдбата попада в Тибет, където се обучава в ръкопашен бой. Връщайки се в родината, се оказва въвлечен в безнадеждната борба на съотечествениците си срещу османските връхлитащи орди и коварните генуезци.

В комикса „|Елемаг – воинът на хан Тервел” пък Тибет липсва, а главният герой е славянският княз Елемаг. Той е сред най-приближените хора на хан Тервел и участва в събития, съдбоносни за цяла Европа – виждаме го, както в похода за връщането на трона на низвергнатия император Юстиниян II с прозвището „Ринотмет” (Носоотрязания).

Ангел АНАТОЛИЕВ

Със съкращения - цялата статия четете в книжния брой на "Знаме".


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички