Понеделник, 08 Май 2023
 
Пазарджик

19 двойки получават пари от фонда за ин витро

  06.02.2023 07:24             
19 двойки получават пари от фонда за ин витро

Броят им е рекорден за последните години

ПАЗАРДЖИК. През 2022 година 19 двойки са кандидатствали по общинската програма за подпомагане лечението на репродуктивни проблеми, известна и като „Ин витро”, и всички те са одобрени. Броят на кандидати е рекорден за последните години (през 2016-а г. от подадени 29 заявления бяха одобрени 26 кандидати).

Преди дни ресорната комисия "Ин витро" разгледа молбите, подадени от двойки, желаещи да се лекуват, за да се сдобият с рожба. На първото за годината заседание са обсъдени документите на 8 двойки, подадени през последното тримесечие на миналата година - всички са получили положителен отговор.

Това се дължи до голяма степен на факта, че хората са по-запознати, попълват формулярите без забележки, знаят още какви книжа трябва да приложат, но и защото процедурата вече е по-облекчена. Семействата трябва да са с непрекъснати здравноосигурителни права, да нямат задължения към Общината и републиканския бюджет. От тях се изисква само бележка от НАП, всичко останало се проверява служебно, коментират от комисията. Друга причина за наплива е популярността на програмата, нараснала във времето от създаването й през 2013 година. Макар да работи успешно, се оказва, че част от хората доскоро не са знаели за нея и са търсили други източници на финансиране за терапията. Не е изключено и повечето кандидатури да се дължат на това, че все повече хора имат здравословни проблеми, включително репродуктивни, предполагат от комисията. 

През 2021 г. с подкрепа от общинския фонд са се родили 5 бебета, сред които има двойка близначета. Скоро ще бъдат обобщени данните и за 2022 г., а в комисията стискат палци повече семейства да изпитат това щастие.

Да припомним, че през 2919-а бе променен Правилника за финансово подпомагане на изследвания и други процедури, свързани с безплодие на семейства и живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми - подаването на документи за кандидатстване за ин витро да става през цялата година, а не само до края на август. Броят на финансираните от Общинския фонд опити на една двойка се увеличи от два на четири опита (независимо дали те са в поредни години). Третата промяна прие, че подаваните удостоверения за задълженията на двойките могат да постъпват по служебен път, а не да се подават лично от тях. Другата новост бе, че в състава на комисията, която решава кои от кандидатите имат право на финансиране от Общинския фонд “Ин витро”, задължително вече участва и лекар със специалност “Акушерство, гинекология и репродуктивно медицина”.

Средства се отпускат за лечение и на женско, и на мъжко безплодие.

Най-хубавият момент от работата на хората в комисията е, когато граждани се обадят, за да благодарят, че вече са станали родители. Но и тук приемат тежко неуспехите и разочарованията на кандидат-родителите след големите надежди, болезнените процедури и емоционалните сътресения. Дори и след четвъртия опит.

Но надежда винаги има.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички