Пазарджик

При нас най-евтино е било замразеното пиле в средата на януари

  11.02.2023 08:44             
При нас най-евтино е било замразеното пиле в средата на януари

Държавата излезе на война срещу високите цени

Ще въведем ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на стоки от производителя до щандовете в магазина, независимо дали това са магазини на големите търговски вериги или малки квартални обекти, обеща тази седмица министър-председателят Гълъб Донев.

Към момента анализите показват разлика между цените от производителя, през търговеца до щанда в магазина, от 20 до 30 процента и повече. Правителството ще продължи да прилага същата практика, на която заложи за овладяване на цените на енергоносителите, на природния газ и на горивата.

- Виждате, че от октомври м. г. до момента имаме плавно понижение на инфлацията в страната и в същото време - задържане на ценови равнища на стоки и услуги, които се предлагат на дребно, посочи министър-председателят.

По думите му целта на бъдещия механизъм е

да привлече българските потребители в основата на контрола,

който ще прилага държавата по цялата верига.

- Същевременно няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и за свободни, честни търговски практики. Точно обратното – ще покажем нелоялните търговска конкуренция и практики, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги - акцентира Гълъб Донев. 

Министър-председателят бе категоричен, че държавата ще е безкомпромисна в контрола. За целта институциите обединяват усилията си, за да покажат движението на всяка стока – от производителя, независимо дали се намира в България или в друга държава, а чрез Агенция „Митници“ и НАП ще се установи, дали се спазват законите и дали се плащат данъци и осигурителни вноски.

Контролът ще засегне абсолютно цялата логистична верига на доставките

- Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от търговците - подчерта премиерът. - Ще осигурим пълна прозрачност в ценообразуването на стоките и услугите по цялата верига от производителя до щанда в магазина.

- Искаме да гарантираме, че българският гражданин е достатъчно защитен и има пълната информация и сравнимост, както ценово, така и по отношение на качеството - отбеляза Донев. - Целта е да се постигне пълна сравнимост на продуктите, които например търговските вериги предлагат както на пазарите в големите държави в ЕС, така и у нас. Премиерът подчерта, че където бъдат открити нарушения, те ще бъдат санкционирани. Обмисляме създаването и на

сайт, който да следи цената на хранителните стоки,

обяви още премиерът.

Ще бъде направено и предложение за усъвършенстване на законодателството.

Според ценовите анализи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), в средата на януари цялото агне на едро в Пазарджишка област се търгувало по 21.20 лева* за килограм, агнешкият бут - по 22.25 лева за килограм, а агнешката плешка - по 21.75 лева за килограм. В местните бакалии цените са били съответно 21.70 лева за килограм цяло агне, 22.50 лева - за килограм агнешки бут и 21.60 лева - за килограм агнешка плешка.

В нашата област на едро килограмът на прясното охладено пиле е вървял най-евтино

- по 6.70 лева, в големите търговски вериги - по 7.35 лева, а в в по-малките магазини - по 7.90 лева. Замразеното пиле е струвало 6.99 лева за килограм в хипермаркетите и 7.35 лева за килограм в бакалиите.

Цените на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 6,99 лв./кг (Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 9.40 лева за килограм (Разград). Средната стойност за страната в тези обекти е 7.95 лева за килограм.

В местните вериги за едно от по-едрите яйца сме плащали 51 стотинки, а за по-дребно – 47 стотинки. В бакалиите цените им са били съответно 53 стотинки за размер L и 50 стотинки за размер М.

В хипермаркетите при нас литър олио се е предлагал по 4.64 лева, а в по-малките магазини – по 4.75 лева. Цената на брашното е била съответно 1.47 и 1.63 лева за килограм, а на захарта – 2.69 и 2.80 лева за килограм.

Мина ГЕОРГИЕВА

*Всички цени са средни


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички