Пазарджик

Двама пазарджишки творци празнуват днес любовта, виното, изкуството и живота

  14.02.2023 13:31             
Двама пазарджишки творци празнуват днес любовта, виното, изкуството и живота

Тази вечер е откриването на съвместната им изложба „...КАТО ВОДА...“ в столична галерия

Елате да празнуваме заедно изкуството, виното, любовта и живота – канят пазарджишките художници Мария Баракова и Димитър Стоименов. Тяхната съвместна изложба „... КАТО ВОДА ...“ - акварелна живопис и рисунки ще гостува в столичната галерия „HERITAGE“ от 14 февруари до 25 февруари 2023 г. „Вода вяра води. Вода познах. Вода ме води.“ е мотото на експозицията, в която Мария и Димитър представят 88 от своите работи - „две безкрайности в едно“. Вернисажът е тази вечер. Всеки ден, от 14-18 часа изложбата ще е отворена за посещения, като неделя и понеделник са почивни дни.

- Акварелът е жива материя. Синергия. Симбиоза между вода и пигменти, които върху бялата основа на листа

заживяват с уникална сила и животворна енергия

Когато се опиташ да спреш, процесът продължава по законите на Вселената – казват двамата творци от Пазарджик.

Акварелът е поезията на живописта и цветът в една първична рисунка. За нас той е любов в действие, м материалът, с който сега най-добре изразяваме своите мисли, емоции и послания. Вярваме, че внушението, придадено в творбите ни, ще достигне и докосне зрителя, за да усети поетичната игра на визуалното изкуство, което представяме.

Към водата и двамата художници имат специално отношение:

- Водата е живот, злато, ценност,

ние също сме 70-80 процента. Бъди като водата .... Помни принципа на вълната – вълната идва, вълната си отива. Това се отнася до всичко – състояния, пари, хора, вещи. Има приливи, има и отливи. Нищо не е статично. Ние живеем в света на движението. Не се потапяй в едно или в друго състояние – то ще се промени. Нищо не можеш да запазиш, така че не се опитвай. По-добре бъди благодарен в тази секунда за това, което е. Благодарни и признателни за добрата възможност да проявим, това, което носим в себе си. На добър час и все така ... като вода ...

„Знаме“ разговаря с Мария и Димитър на Свети Валентин. Нямаше как да не ги попитаме и за любовта, на което те отговориха:

- Любовта цъфти и дава плод в тишина

14 февруари е чиста синхронизация - няколко празника в един ден. Но в случая за нас датата не е толкова важна. Важно е събитието, което е короната на нашата усърдна творческа дейност.

Двамата имаха няколко интересни участия през изминалите месеци. За повечето от тях вече ви разказахме. Заслужава си да се спомене обаче това на Мария в Иран. Става въпрос за шестия Международен конкурс и изложба за картини с кафе и акварел „Надежда за свобода“, провел се на 23 януари 2023 г. в столицата Техеран и организиран от Захра Хамзе, собственик на на института IWS MoonArt Demy.

В този форум пазарджишката художничка се представи със смесени в картина на дете две техники – кафе и монохромен акварел, носеща името „Горещи мечти“. Тя е една от 60-те участници от 22 държави от цял свят, селектирани за участие в изложбата. Творбите им са подредени в каталог, който може да се разгледа онлайн.

Съвсем скоро Мария й предстоят още значими изяви -

акварелният форум в Болония

с творби на художници от 70 страни, като от България делегатите ще са 17, а координатор е Селма Тодорова.

Димитър Стоименов рисува от дете, но музиката взима превес през годините. От няколко години отново рисува с акварел, като музиката продължава да е в него - „ритъм и цвят в хармония и съзвучие“. Има над 10 авторски песни. музика, текст и аранжименти с групите, които свири TРИ ПЛЮС и Voice&fingers.

Мария ДЪБОВА

Картината „Горещи мечти“, с която Мария участва в Техеран
Изложбата в Иран

Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички