Четвъртък, 18 Май 2023
 
Пазарджик

Силвия Ветренска - за мотора на Ели и за изкуството от микроорганизми, което дори помогна на Флеминг

  16.02.2023 08:45             
Силвия Ветренска - за мотора на Ели и за изкуството от микроорганизми, което дори помогна на Флеминг

Агар арт - това е картина, създадена чрез култивиране на бактерии и дрожди (микроскопични гъби), поставени върху хранителна среда така, че да пораснат под формата на желаната фигура. Картината оживява след 24 до 48 часа, когато микроорганизмите стават видими с просто око. С помощта на агар арт красотата на невидимия свят оживява пред обикновения човек. Трудът и въображението на специалистите от микробиологичните лаборатории по света правят това възможно.

Агар арт е младо изкуство. В края на 2014 г., точно преди Коледа, Росица Ташкова-Качарова рисува коледно дръвче от микроорганизми в лаборатория в Нант, Франция. българката Росица споделя резултата в сайта на Американското общество по микробиология (American Society for Microbiology - ASM), а те от своя страна публикуват снимката на стената си във Facebook и я обявяват за

Снимка на деня“

Рисунката бързо придобива огромна популярност.

През лятото на 2015 г. Американското общество по микробиология съобщава, че „Коледната елхичка“ ги е вдъхновила да обявят първия в света конкурс за рисунка с микроорганизми Agar Art Competition. Получават 84 рисунки от цял свят. Оттогава конкурсът се провежда ежегодно, включително у нас.

С микроорганизми обаче са рисували и преди това. Александър Флеминг  /откривателят на пеницилина/ например обичал да рисува изображения върху петрита с различни микроорганизми и така през 1928 г., в една от неговите картини, изобразяваща диви планети, открива антибиотичните свойства на пеницилина.
След почти

петгодишна пауза,

през ноември миналата година Националният конкурс Агар арт се завърна в България, а микробиологът от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Пазарджик Силвия Ветренска спечели второ място с проекта си «Моторът на Ели». Ето какво разкрива тя за своята рисунка и опита на РЗИ Пазарджик с Агар арт:

- РЗИ Пазарджик участва в няколко конкурса, включително и в американските издания на Американското общество по микробиология. През 2018 г. микробиолозите на РЗИ Пазарджик спечелиха първо място с рисунката „Златни рибки“ , нарисувани с бактерията Ешерихия коли (E. coli) върху хранителна среда на Левин. Бактерията расте с характерен метален блясък и

рибките наистина са златни

Участвахме и в тазгодишния конкурс, организиран от фирма RIDACOM. Всяка рисунка в надпреварата е своеобразна визитка на лабораторията, в която е създадена. С „Моторът на Ели“   тази година се представи нашата лаборатория „Санитарна микробиология“.

За направата на „Моторът на Ели“ са използвани пигментообразуващи сапрофитни микроорганизми или по-просто казано - неболестотворни бактерии, изолирани от околната среда (води и почви), които растат в най-различни цветове.

Вдъхнови ме моята приятелка Ели,

която е емоционален и позитивен човек, обича природата, науката и изкуството, а най-много обича да пътува със своя мотор. За 30-ия й рожден ден нарисувах нейния мотор с моите бактерии.

Платното на картината представлява петри с диаметър 90 мм и хранителна среда Plate Count Agar (PCA), която е неселективна среда, използвана за изброяване на общ брой микроорганизми. Бактериите, които съм използвала, са изолирани от необработени водни проби, култивирани при 22 градуса за 72 ч. Друга част са изолирани от кожата или други повърхности.

Четчицата на микробиолога се нарича йозе и представлява специален лабораторен инструмент под формата на метална пръчица с малка примка на единия край. Чрез нея върху агара се нанасят боичките - бактериите.  Щрихите се нанасят нежно и едва се забелязват на светлината.

Агар е твърдата хранителна среда, в която се посяват бактерии. Буквално Агар арт е изкуството да рисуваш с микроорганизми, завършва Силвия. 

Тя получи своята награда на 27 януари 2023 г. в София Тех Парк, където се проведе финалният етап на националния конкурс.

А „Знаме“ се свърза и с Ели – собственичката на мотора, вдъхновила отличената творба:

- Бях много развълнувана, когато научих за конкурса (все едно лично аз участвам). Неведнъж съм казвала, че Силвия е един от живите ми примери за

млада и интелигентна жена, приятелка, майка на три деца

(което в днешно време е смелост) и творец. Аз съм природолюбител и обичам да пътешествам главно с мотора си, а най-важното е, че винаги търся доброто, различното и новото в живота (който е прекрасен, въпреки негативните понякога аспекти).

Вълнението ми покрай творбата „Моторът на Ели“ започна на 30-ия ми рожден ден. Този подарък се отличаваше с индивидуалност и оригиналност. Хората около мен са също толкова търсещи и отворени към света и изкуството, че и те се впечатлиха и веднага се образовахме на тема Агар арт. За мен за пореден път Човекът показва и доказва, че във всичко може да се намери изкуство, т. е. положителната страна на екзистенцията. Свикнали да свързваме повечето микроорганизми с по-скоро негативни теми като болести, а ето, че някои хора откриват в работата си нещо положително и различно от приетото.

Родом Силвия Ветренска е от Белово.

- Като дете често ходехме на разходки из планината.

Контактът с природата винаги ме е радвал и зареждал,

може би и за това започнах да рисувам – признава.

Завършва средното си образование в СОУ „Георги Брегов” в Пазарджик с профил „Изобразително изкуство“. На по-късен етап обаче любовта й към биологията надделява и записва специалност „Биология“ в Софийски университет, а след това и магистратура „Екологична биотехнолория.”

Трудовия опит на Силвия започва в БАН,

в лабораторията по Екстремофилни микроорганизми. След това заминава за Испания, където работи във ветеринарна лаборатория.

- В Испания бе първото ми докосване до красотата на патогенните микроорганизми.

След 5 години живот в Мадрид семейството се завръща в Пазарджик. Силвия работи в лабораториите на две местни мандри, а от 2016 г. е в лабораторията по Санитарна микробиология на РЗИ-Пазарджик.

- Работата ни се състои в контрол на питейни и минерални води, плувни басейни, козметика и отривки. Често се случва да работим и сурови, необработени води от сонди, кладенци или изворчета. Точно в такива проби откриваме красотата на бактериите.

Понякога в ръцете си държим малки вселени

Петритата са пълни с живот, цвят и красота.

Вдъхновението е желание, чувство на ентусиазъм, способност или компетентност, която ни мотивира да бъдем по-добри, да създаваме или правим красиви неща, които запалват искричка на стимул у някой друг.

За вдъхновението Силвия казва:

- Вдъхновението е навсякъде около нас, но всеки го открива по различен начин, по своя начин. Случайно попаднах на рисунки с бактерии в интернет пространството и това силно ме впечатли, а като разбрах, че инициаторът на това е български микробиолог, искричката на моето вдъхновение направо гръмна. Започнах да се пробвам, в началото рисунките ми бяха доста наивни и елементарни. Но не се отказах, с удоволствие разглеждах рисунки на колеги и се учех от тях. Съчетавах нещата, които ме радваха, любовта ми към орнитологията, туризма, срещата с приятели, пътуванията и запознанствата с нови хора ме вдъхновяват и мотивират.

А семейството ми е причината да бъда по-взискателна към себе си, безкрайно много ме подкрепят! Имаме 3 деца - Калина на 10 години и близнаците Явор и Ивелина на 5 години. Изключително много се вълнуват от работата ми. Съпругът ми е молекулярен биолог и цялото семейство сме на една и съща вълна.

Посланието, което искам да предам с работата и рисунките си, е: „Да обичаме и уважаваме природата и всяко нейно творение. Да не нарушаваме баланса, създаден от милиони години съжителство и еволюция. Да пазим това равновесие, защото то е в основата на нашето бъдеще.“

Мария ДЪБОВА

"Портрет на проф. Кантарджиев"

Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички