Пазарджик

Симулация показа как се действа в синхрон при инсулт

  20.02.2023 08:17             
Симулация показа как се действа в синхрон при инсулт

При симптоми на мозъчен удар не трябва да се изпуска „златния час“

ПАЗАРДЖИК. Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика, Клинична лаборатория на МБАЛ-Пазарджик и на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - Пазарджик се включиха в обучение чрез симулация тази седмица. То се реализира в рамките на международната Инициатива Angels. Целта на световния проект е да се подобри лечението на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт.

Пациент на Неврологично отделение участва като доброволец, за да може различните звена на практика да покажат в реално време своите действия. 67-годишният мъж е приет с инсулт на 6 февруари, но при него е загубено ценно време и

не е могло да се приложи тромболиза,

коментира д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение. Изпуснат е т.нар. „златен час“ от началото на инсултните симптоми. Болният е закаран първо при личния лекар, оттам е насочен към кардиолог и чак след това е откаран към болницата. Изгубени са повече от четири часа до приемането му в Неврологично отделение. Самият пациент видя какъв е пътят за приемане след получаване на първите симптоми на инсулта.

„При първите симптоми, които са внезапно нарушение на говора и едностранно затруднено движение на крайниците, не трябва да се чака да премине, а веднага се звъни на тел. 112 и се постъпва в болница, за да може да реагираме бързо и приложим необходимото лечение за възстановяване на проходимостта на засегнатите мозъчни съдове“, обясни д-р Дурльова. Неврологът, който консултира болния в Спешно отделение, преценява дали може да се приложи тромболиза. Тя заяви, че участва в този проект, защото иска да е от полза на повече пациенти.

„Хората, получили мозъчен инсулт,

могат да водят нормален начин на живот, без да останат инвалидизирани за много дълъг период от време

чрез по-бързо лечение. Това е и основната ни кауза да реагираме адекватно и бързо. Симулацията показа как трябва да действат всички екипи и колко е важна добрата организация и координация между нас. Направихме си нашите изводи и равносметка“, заяви след обучението д-р Дурльова. Тя отбеляза, че хората не са достатъчно информирани как трябва да реагират при първи симптоми на инсулт.

„Мозъкът на човек с инсулт може да се спаси, ако се действа навременно. А този проект иска да ни помогне да се съкрати времето за започване на лечението. Само

в рамките на три и половина до четири часа

след получаването на инсулта може да се направи тромболиза, когато болните дойдат по-късно е безсмислено да се поставя такава инжекция“, отбеляза началникът на Отделението по нервни болести д-р Николай Сотиров.

В МБАЛ-Пазарджик през 2022 г. са приети 515 пациенти с исхемичен инсулт, а тромболиза е приложена едва на 1.4% от тях,

или на около 7 от болните. От началото на годината тромболитично лечение е направено на двама пациенти на Неврологично отделение.

След проведеното обучение в МБАЛ-Пазарджик стана ясно, че всички екипи имат голямо желание да подобрят работата си, което може да се постигне с малки реорганизации на болничния алгоритъм.

Мозъчният инсулт е внезапно запушване на кръвоносен съд в мозъка от съсирек, който спира притока на кръв и води до прогресивна и бърза смърт на околната мозъчна тъкан.

По последни данни от Световната здравна организация, 1 от 4 човека ще получат инсулт до края на живота си

Тромболизата е единственото лечение и се прилага в световен мащаб от около 20 години. Тя е инжекция на лекарство, което достига до съсирека и го разгражда, възстановявайки кръвния поток и предотвратявайки по-нататъшната смърт на мозъчна тъкан. В България повечето болници имат необходимите умения и капацитет, но то все още се прилага в малък брой случаи, защото пациентите често не познават симптомите на инсулта и не стигат до болница в „златния час“. В отделни случаи при твърде голям съсирек след тромболизата може да се направи тромбектомия, т.е. оперативно изваждане на съсирека, за което се изисква специализирана техника и обучен персонал. В България, болниците с този капацитет по последни данни на НЗОК са 4.

Инициативата Angels съществува от 2016 г. и до момента в България на нейния сайт са регистрирани 54 болници. Повечето от тях, както и МБАЛ-Пазарджик, предоставят т.нар. реканализационна терапия (тромболиза или тромбектомия)

под минималния стандарт от 5% от приетите пациенти с инсулт,

зададен от Европейската организация за инсулти. Целта на Инициативата е цялостно да подобри лечението на пациенти с инсулт, от една страна като увеличи броя на болниците, за да постигне най-добра географска покриваемост, и от друга като подпомогне лечебните заведения , които вече лекуват. Това се постига и чрез съвместната работа и обучения не само с болниците, но и с екипи на Бърза помощ.

“Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички