Други

Апостола обикнал Йова, но свободата закъсняла...

  19.02.2023 08:44             
Апостола обикнал Йова, но свободата закъсняла...

Вчера, 18 февруари, се навършиха150 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. Известно е, че Левски не успява да създаде семейство и го възприемаме като икона, на която са чужди човешките желания. Малко се знае и за сърдечните му трепети, макар че още покойният професор Николай Генчев загатна, че в живота на Левски е имало жени. Обаятелен, умен, строен, синеок, сладкодумен, сладкогласен красавец, Апостола несъмнено вълнувал доста женски сърца. С човешките му вълнения обаче саможертвата му за свободата става още по-скъпа и по-свидна.

В рода на Васил Кунчев смятат, че голямата му любов е красавицата Йова от карловското село Войнягово, където Левски учителства в периода 1864-1866 г. На седенките все я подканял да изпеят заедно любимата им песен - „Мари заискали се мома и момък”. Писателят Христо Стоянов, години преди да напише скандалната си книга за Левски, също даде гласност на

разказ на войняговски старици, чут през 1973-а година

Разказали я на 100-годишнината от рождението на Дякона. В селото той учителства от 1864-а до 1866 година. Според преданието, сърцето му било завладяно от хубавата Йова – 16-годишната дъщеря на местен заможен селянин. Тя също не била безразлична към Левски. Той обещавал да я направи даскалица, като дойде свободата.

Било по Гергьовден, разказвали бабите. Всички отишли на черква. Йовето останала сама вкъщи и бързала двора да премете. Влязъл Левски и помолил:

- Йовке, откъсни ми два стръка от твоите лалета, да ги забодя ей тука от лявата страна. Да знаеш, че днеска на хорото до тебе ще се хвана.

- Не мога, бачо Василе, не мога да ти откъсна от нашите лалета, щото ако ме излъжеш, няма да се омъжа за войняговец.

- Нищо, Йовке, аз сам ще си откъсна от вашите лалета.

Левски откъснал две лалета и се закичил

Гергьовското хоро на Рошава могила било голямо и весело. Хванала се и Йова. Тропала с жълти чехли, подрънквала с жълти нанизи. Косата й руса – като житото в Марино поле, очите й сини – като небето над Балкана, а бузите й – като ален божур от Момини гърди. Хванал се и Левски на хорото до нея. Войняговки не се стърпели и подхвърлили: „Йовка и даскала са лика-прилика, като два стръка иглика”.

Вечерта Левски отишъл на герана и я попитал:

- Защо се, Йовке, пусна от хорото, пусто беше то без тебе. Празно ми беше на душата. Да знаеш, че няма да те излъжа. Дойде ли свободата, пак тук ще дойда и тебе ще взема.

- Като обикалял Левски по селата, връщал се винаги във Войнягово и първо за нея питал.

- Йовка де е?

А тя чакала, мислела за него и не щяла да се жени.

Била три години годеница на Неделчо,

дето бил свещеник и кръчма отворил. Когато Левски минал за последен път през селото и пак попитал:

- Къде е Йовка?

- Йовка, Василе, мина под венчило. Омъжи се за Неделчо-кръчмаря. Ако искаш, отбий се там да я видиш.

Натежало му сърцето на Левски, ама отишъл надвечер. На вратата излязъл свещеникът-кръчмар Неделчо.

- Недялчо, не съм дошъл от зло сърце. Искам само да видя Йова. Донесъл съм и нещо да я даря за спомен..

Излязла Йова с наведена глава и Левски тихо прошепнал:

- Прощавай, Недялчо, прощавай и ти, Йове. Свободата закъсня…

Извадил от джоба на сетрето си богата огърлица и я поставил на шията й.

- Сбогом, Йовке! Помни учителя от Войнягово. Жалко, закъсня свободата. Сбогом!

Повече в селото Васил Левски не стъпил.

Такава е историята, предадена ни от Христо Стоянов

В селото се говори и днес, че всички навремето се радвали на даскала песнопоец, който на празници бил пръв на хорото. Подарил на Йова гердан от розови мъниста от Пиротския панаир. Това било нещо като вричане, почти годеж. И че сватбата така и не се състояла.  Така бившата годеница се омъжила за

съратника на Левски поп Неделчо,

а синът им се изучил за учител и останал в същото училище, където преподавал Апостола.

Когато камбаната на войняговската църква възвестява обесването на Васил Левски, цялото село ридае. Жените носят траур цели четиридесет дни, а Йова ходи в черно цяла година.

Йова умира на 19 февруари 1937 г., когато с църковни камбани България отбелязва 100-годишнината от смъртта на Левски. Синът става учител, не търговец.

Иван МАНАСИЕВ /Със съкращения/

Каква легенда за годеж на Левски има в друго българско село и кои са другите жени в краткия житейски път на Апостола на свободата - четете само в книжния ни брой.

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички