Понеделник, 22 Май 2023
 
Пазарджик

В сграда, в която е отсядал Левски, звучаха стихове за него в средновековна атмосфера

  20.02.2023 09:28             
В сграда, в която е отсядал Левски, звучаха стихове за него в средновековна атмосфера

ПАЗАРДЖИК. И стихове за Васил Левски звучаха по време на семинара “Любовта и храната през Средните векове – позволено, забранено, мит и реалност“, организиран от Регионален читалищен център – „Пазарджик. Читалището – домакин „Н.Й. Вапцаров-1897 г.“ остана до късно осветено  и оживено заради участниците в срещата, които не бързаха да си тръгнат след лекциите, дискусията и приключване на разписаното в обучителната програма. Увлечени в продължаващи разговори за: история, култура, философия, етимология на думи в тематичния контекст, достигнали до наши дни като научни термини….

Античността и Средновековието, макар исторически отдалечени от съвремието, се оказаха близки до интересите и познанието на аудиторията от: читалищни дейци от област Пазарджик и гр. Перущица, историци, музейни специалисти, директорът на ИМ - Батак, екскурзоводи, журналисти, автори на исторически книги, представители на Сдружение Театрално-музикална група „Бащино огнище“ гр. Стрелча, кметове на кметства, будни хора от Пазарджик  - с  интерес и отношение към опазване на националното културно-историческо наследство. Всички, подготвени, ангажирани и толкова много, че изпълниха читалищната сграда, отвъд предвиденото обучително пространство и като правостоящи.

Срещата започна с музика на живо от разглежданата Епоха, в изпълнение на песнопения – в съпровод на средновековна лира и акапел, от Теодора Стоянова – Фрея. Последва пространствено експозе и жива дискусия. Модераторът Радка Енчева-Кочева от Регионален център „Читалища“ – Пазарджик направи представяне на  лектора и автор на книгата „СРЕДНОВЕКОВНАТА КУХНЯ (VII – XVI в.) – Част I – Нравите около трапезата. Традиционната кухня“, Петя Крушева. Съвсем естествено, във втория панел  от програмата на събитието, се дегустираха ястия, приготвени по рецепти от Средновековието. Такива от аристократичната трапеза, пресъздаващи усещане за средновековно пиршество. В тази разчупена рамка, с дефиле се представи дамско и мъжко облекло от онова време.

Семинарът бе и възпоменание за живота и делото на Апостола на българската свобода - по повод 150 години от неговото безсмъртие, завърши с поклон пред святостта на подвига и саможертвата на Васил Левски. В читалище „Н. Й. Вапцаров“, където Дяконът е отсядъл и оставил от духа на своето величие и окриляващия пример за родолюбие – пред нас, неговите следовници.

Инж. Радка ЕНЧЕВА-КОЧЕВА,

РЕКИЦ “Читалища“ - Пазарджик


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички