Понеделник, 22 Май 2023
 
Регионът

Гирлянд на славата за Левски в Стрелча

  20.02.2023 10:41             
Гирлянд на славата за Левски в Стрелча

С множество прояви почетоха Апостола

Подобаващо беше отбелязана 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата в община Стрелча. През цялата седмица бяха организирани прояви в образователните и културни институции.

Община Стрелча и НЧ „Просвещение- 1871 г.” обявиха Общински ученически конкурс „Левски-другото име на свободата”, в който участваха 140 деца и ученици от 6 до 18 години. Те писаха стихотворения и есета, рисуваха и правеха колажи, презентации и исторически изследвания за Апостола. Всички отличени участници са наградени от кмета на Общината с еднодневна екскурзия до Карлово и посещение на национален музей „Васил Левски” в града.

Кулминацията на тържествата беше на 19 февруари. Денят започна с панихида за дякон Игнатий-Васил Левски в храм-паметник „Св. Архангел Михаил” и продължи с поклонение пред паметника на Левски в града.

За стрелчани личността на Апостола е особено скъпа. По време на обиколките си из страната той няколко пъти идва в селото. Образува тайния революционен комитет и заклева съзаклятниците. По негова идея родолюбивите българи откриват публична читалня, която прераства в читалище „Зора”.

Почитта си към личността и делото на Апостола хората почетоха с гирлянд на славата, подготвен от СУ ”Св. Св. Кирил и Методий” и венци и цветя от Общински съвет-Стрелча, Общинска администрация-Стрелча, ДГ „Д-р Стайко Стайков”, НУ „Паисий Хилендарски”, НЧ „Просвещение-1871 г.”, Исторически музей - Стрелча и много граждани и гости на града. Поклонението стана още по-вълнуващо с изпълненията на Духов оркестър към СУ „Любен Каравелов” гр. Копривщица с диригент Валентин Петков.

На 17 февруари в салона на НЧ „Просвещение-1871г.” се състоя възпоменателен концерт „Помним заветите ти, Апостоле” , в който участваха деца от ДГ „Д-р Стайко Стайков”, НУ „Паисий Хилендарски”, СУ” Св. Св. Кирил и Методий” и самодейци от читалището. На сцената оживяха историческите събития от клетвата на Левски при създаването на тайния революционен комитет и прозвуча народната песен за Апостола, създадена от стрелчани с благодарност и възторг.

Съпътстващите прояви също бяха интригуващи. Във всяка възрастова група в ДГ „Д-р Стайко Стайков” бяха проведени занятия за Апостола.

Учениците от НУ „Паисий Хилендарски” бяха най-активни в конкурса за рецитиране на стихове за Левски и създадоха прекрасни рисунки.

Впечатляващи са историческите изследвания и произведения на изкуството от СУ” Св. Св. Кирил и Методий”. Най-активни бяха клуб „Родолюбие” с ръководител Андон Божков и клуб „Млад талант” с ръководител Ася Ширилинкова.

В Исторически музей-Стрелча се откри фотодокументална изложба „Всичко, което съм сторил, сторих го за отечеството”.

В НЧ „Просвещение-1871 г.” се проведоха срещи с ученици от НУ „Паисий Хилендарски” на тема „Левски в детската литература”.

В селата от общината бяха организирани от кметствата и читалищата възпоминателни тържества.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички