Понеделник, 29 Май 2023
 
Други

Пазарджишкият клон саботирал и блокирал ”Напоителни системи”?

  25.02.2023 08:26             
Пазарджишкият клон саботирал и блокирал ”Напоителни системи”?
Христо Бозуков
  БГНЕС

СОФИЯ. Министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков обяви по време на пресконференция, че дейността на „Напоителни системи“ ЕАД е блокирана, защото тези, които до вчера са управлявали дружеството, днес саботират дейността му, включително с паричен превод от пазарджишкия клон „Тополница” към клон „Струма-Места”.

„Знаете, че след извършена проверка от вътрешен одит в „Напоителни системи” са констатирани редица слабости.

В одита са посочени 17 констатирани нарушения

В заключение одиторите са констатирали слабости по следните параграфи: определяне на прогнозните стойности на планираните обществени поръчки, високият дял на поръчки, възлагани с пряко договаряне, несъответствие между план графика за поръчките и действителното възлагане, аварийните работи се възлагат чрез пряко договаряне, а не като процедура, надвишаване на платените суми за охрана, несъответствие по договор, който е посочен в доклада“, каза още Христо Бозуков. И поясни, че на база на този одит с доклад от ресорния заместник-министър с предложение за освобождаване

на 9 юни е освободил Снежина Динева

като член на съвета на директорите на „Напоителни системи“. И прекратил сключения с нея договор на 13 април 2001 г. за възлагане на управление на ЕАД-то с държавно имущество „Напоителни системи”–София.

На 10 юни 2021 г. в специализирана група на директорите на „Напоителни системи” било дадено указание от Динева: „Колеги, моля никой да не превежда никакви пари по централно управление, всичко да е по вашите сметки”.

„Това е грубо нарушаване на договора за възлагане на управлението на дружеството „Напоителни системи“, каза министърът. „На 14 юни и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери.

Размерът е 1.5 млн. лв. от клон „Марица”–Пловдив и клон „Тополница”–Пазарджик

към клон „Струма–Места”-Дупница. Това става без уведомление на централно управление – София, с което управителите на тези клонове са нарушили чл. 49 от Правилника за устройството и дейността на „Напоителни системи“ и са създали условия за невъзможност за осъществяването на текущи приоритетни и неотложни плащания към държавата, както и за изплащане на работни заплати, което е абсолютен приоритет. Като падеж извършените от тях плащания са необосновани и неналожителни, тъй като плащанията трябва да бъдат извършени до 90 дни от подписване на констативен протокол за извършена услуга. Те не са били спешни и

са направени точно с цел да не оставят средства в сметките на „Напоителни системи”,

да не може да се плати ДДС и да няма пари за заплати”, убеден е Бозуков.

Дружеството към момента има несъбрани вземания в размер на 6.659 млн. лв. Това са вземания от клоновете, които по неизвестни причини не са направени и не са търсени. „В момента съставът на дружеството се състои от 1650 души и на тези хора трябва да се дадат заплати. За съжаление обаче дейността на дружеството е блокирана, защото тези, които до вчера са управлявали „Напоителни системи“ днес саботират дейността”, разкритикува биншите управленци министър Бозуков.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички