Крими

Първо в “Знаме“: Ракитовец е забъркан в канала за мигранти и катастрофата със загинал край Чирпан

  26.02.2023 17:28             
Първо в “Знаме“: Ракитовец е забъркан в  канала за мигранти и катастрофата със загинал край Чирпан

Арестуван е предполагаемият организатор на канала за нелегални мигранти, който бе осветен след днешната катастрофа на мигранти на АМ „Тракия” край Чирпан, в която има загинал. Междувременно има и задържан край Велинград, докато шофирал пилотната кола, но "Знаме" научи, че мъжът е ракитовецът Димитър Камберов. Той се води като социално слаб, но работи в Перник - занимава се с дърводобив.

Трагичният инцидент на буса, натъпкан с 46-ма афганистанци, стана тази сутрин заради спукана гума. Возилото се  ударило няколко пъти в мантинелата.  В мелето загина един от превозваните бежанци от Афганистан, други 32 пострадаха и бяха настанени в болници в Стара Загора и Чирпан. Те са без опасност за живота, но 11-годишно дете е с комбинирана гръдна и черепно-мозъчна травма и мъж със счупен шиен прешлен. Сигналът за инцидента, станал в района на Чирпан е бил подаден в 5,00 призори. По-късно два буса с нелегални мигранти бяха задържани в рамките на час, а трети бе открит празен. Първият е спрян за проверка. В него имало 46 мъже от Афганистан, шофьор и помагач. Вторият е самокатастрофирал край Чирпан. В него имало общо 45 мигранти, един е загинал, а 32-ма са ранени. Трети бус е намерен изоставен край Перник, той също е превозвал нелегални мигранти. Но, както те, така и шофьорът им е избягал.

По информация на източници на „Знаме“, шофьорът на пилотната кола, която е охранявала буса, е от Ракитово. Той е арестуван малко след 13 часа днес в района на жп гара Костандово. При задържането му наред с екипите на полицията имаше и екип на ДАИ, свидетелстват очевидци. Ракитовецът, който управлявал пилотната кола – сиво БМВ със софийска регистрация, е приведен в старозагорския арест. Екипи напарвиха претърсване и на дома му в Ракитово.

Според разследващите, собственикът на катастрофиралия бус е разследван за трафик на хора само преди месец и половина. На 4 януари с друг негов микробус са засечени 31 нелегални мигранти. Тогава зад волана му е задържан полицаят Денислав Борисов от Перник. След разпита на собственика на буса от 4 януари, той не е бил задържан. Не му е повдигнато и обвинение. От Районната прокуратура в Пловдив започват проверка защо собственикът на двата микробуса са на свобода. 

Междувременно Районна прокуратура - Стара Загора предяви обвинение на С.К. на 25 години и Д.К на 27 години по досъдебно производство за това, че днес, на 26.02.2023 г., на 179-и километър на АМ "Тракия", в съучастие помежду си, с цел да набавят за себе си имотна облага - пари, чрез използване на МПС - товарен автомобил "Ивеко", противозаконно подпомогнали, чрез осигуряване на превоз и транспорт, повече от едно лице - 46 лица, от тях и непълнолетни, граждани на Афганистан, да преминат страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България, съобщиха от прокуратурата. Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа.

Преди 3-4 дни около 120  афганистански бежанци успели да преминат оградата на българо – турската граница със стълба. В околната горичка те били разпределени на групи и снощи едната група от 46 мъже и няколко деца били качени в товарен микробус  "Ивеко" при двамата каналджии, които са с дълго криминално минало и осъждани.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички