Други

Пазарджик чества 90-годишния юбилей на Продрум Димов

  27.02.2023 14:02             
Пазарджик чества 90-годишния юбилей на Продрум Димов

Много хора уважиха тържеството на 24 февруари в зала „Устрем“ на Младежкия дом в Пазарджик. Празникът бе посветен на 90-годишнината на Продрум Димов. Отбелязването на юбилея е организирано от Община Пазарджик, СБП, Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“, читалище „Христо Ботев“ и Дружеството на писателите в града.

Залата посрещна многобройните посетители с любими български патриотични песни, включително и „Моя страна“ на Емил Димитров. Събитието грабна присъстващите с богата литературно-музикална програма. Бурни аплодисменти получиха момичетата от школата за балет на читалище „Христо Ботев“, ръководени от балетния педагог Тони Райкова. Настроението на публиката се повиши също така и от изпълнението на Вержиния Нейчева от местния симфоничен оркестър, която изпълни със завиден професионализъм валсове от Чайковски и Шопен.

С обичаен интерес бяха посрещнати и народните песни, поднесени от хоровия състав от Пазарджишкия ансамбъл за народни песни и танци, дирижиран от неговата ръководителка Иванка Паунова. Прозвучаха и изпълненията на млади акордеонисти, възпитаници на Иво Ралчев от читалище „Христо Ботев“.

Актьорът от местния театър „Константин Величков“ Александър Братоев, който беше и водещ, поднесе емоционален рецитал от стихове на Продрум Димов. Слово за житейския и творчески път на юбиляра поднесе Боян Ангелов, който изтъкна приноса му за съвременната българска литература, което беше и повод да го награди със специална награда на СБП.

За достойнствата на издадените над 80 произведения на автора говори Трендафил Василев - главен редактор на издателство“Българска книжница“.

Аплодисменти предизвика приветствения адрес на кмета на община Пазарджик Тодор Попов. В него общинското ръководство оцени дългогодишния труд и заслугите на Продрум Димов за обоготяване духовния живот в Пазарджик и страната ни. Последва приветствен адрес от областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, кмета на община Лесичово, от читалище „Развитие“ в Пещера, от други културни институции в областния град.

Дълбоко развълнуван от поднесените слова, цветя и подаръци, Продрум Димов най-сърдечно благодари за оказаната му чест и уважение. В признателните си думи той изрази тревожността си от състоянието на днешния ден и отправи горещ призив да се работи за издигане духовната чест на България.

Особено вълнуващ беше финалът на тази юбилейна вечер, когато цялата зала стана на крак, грабната от вечната мелодия „Многая лета“, поднесена от хористките на Иванка Паунова.

Вечерта завърши с приятелска почерпка в ресторант „Тракия“ в града.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички