Други

750 мартенички бяха изплетени лично от кмет и семейството му

  25.02.2023 08:11             
750 мартенички бяха изплетени лично от кмет и семейството му

Над 1600 червено-бели символи красят Ракитово, Костандово и Дорково

Площадите на Ракитово, Костандово и Дорково грейнаха в бели и червени цветове на идващата на 1 март Баба Марта. Над 1600 ръчно изплетени мартенички висят по клоните на дърветата, по фасадите на обществени сгради и на други места.

750 от тях са дарени от семейството на кмета Георги Холянов и съпругата му Сузана Холянова. Г-жа Холянова лично е купила белите и червени конци за изплитането на изделията на една кука. В ръкоделието се включват и

по-големите от четирите деца на семейството,

приятели и самият кмет Холянов. Г-жа Холянова участва и в окачването на огромните Пижовци и Пенди по дърветата в центъра на града.

Други 750 мартеници измайсториха жените в пенсионерските клубове с материали, осигурени от Общината. Децата от училището в Костандово също изработиха бели и червени символи.

Голямо е разнообразието от мартенички – гривнички, кошнички, фигурки на баба и дядо в народни носии, Пижо и Пенда, момиченца, цветенца и други. Скоро дървени мечета ще допълнят емоцията от украсата.

- Идеята да напомним цветно за българската традиция да се кичат мартеници е на семейство Холянови – припомни Виляна Колчева, зам.-кмет на общинската администрация. - Пожеланието е за здраве и късмет,

да има повече красота и настроение в живота на хората

В центъра на града червено сърце за Свети Валентин и червено-бяла мартеница привличат любопитни погледи. Мястото се превърна в любимо за младите, а снимките при тях нямат край.

На 1 март в Общината ще бъдат наградени най-оригиналните мартенички в конкурса на малчуганите от детските градини. Всяко едно дете ще бъде закичено с мартеничка.

Опитваме се да създаваме хубави емоции, макар че проблемите в малки общини като нашата са доста. Вярвам, че осъществихме красива идея и то с незначителни средства, но доставихме много радост, доволна е г-жа Колчева.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички