Други

Фейлетон: Имало ли е Руско-турска освободителна война?

  03.03.2023 13:46             
Фейлетон: Имало ли е Руско-турска освободителна война?

Напоследък като чета преоценките на историята у нас от разни учени мъже и жени за събитията от 1877-1878 г. , от някои научни доклади и съобщения излиза, че не царска Русия ни е освободила, а Колективния Запад, прототип на сегашните ЕС и НАТО.

Свидетелства  в подкрепа на този аргумент? Ами, колкото искате – те са навред из народната памет. Отразени са в имена на селища, местности, реки и прочие.

Вземете например името на град Лъки – то си идва направо от английското luck, което означава късмет, щастливец.

Ами името на град Тръстеник? С него населението на този край  явно е изразило благодарността си към американските и други западни тръстове, спонсорирали Освободителната война.

Още в миналото съм чувал от жител на родопското село Сърница, че името му идвало от съчетанието на две думички – “Сър, Ница!”. Ето така бил възкликнал някой си американски генерал-освободител, виждайки перлата на Родопите.

Така навярно  и Девин си води името от някой си генерал Дейв.

Ами Карлово? Не ли е това начина, по който населението е увековечило някой потомък на западняка Карл Пети?

Едва ли можем да се съмняваме и в произхода на името на град Луковит. „Луук!”  (“Погледни!”) си казвали солджърите през 1877-1878-а в България при вида на някоя хубава българска мома…

Да вземем и случая с Бобов дол –има ли съмнение, че този български град е именуван така от признателната местна общественост в прослава на някой си храбър американски или британски генерал – Боб.

Така се е получило името и на Бобошево май.

Търново пък  явно е кръстено на някой си освободител Търнър, а Силистра идва от преиначена по северняшки фамилия на някой прадядо  на Силвестър Сталоун.

Но безспорно най-интересен е случаят с името на река Искър, която навремето си е текла безименна, но е била плавателна и по нея, а не през разни стръмни проходи и урви, се придвижвали освободителите от Шести американски флот. И понеже, знаете, тогава е било зима и освободителите е трябвало да се топлят някакси, то те не са се загрявали с разни руски чайове, а с... уиски! И тъй като изпитото, а после изкарано физиологически в реката уиски е било толкова много, населението нарекло реката Уискър, а впоследствие Искър.

Ето това е историческата истина. Сега стана ли ви ясно? И да няма повече спекулации по този въпрос кой е освободил България от турците!

Денчо ВЛАДИМИРОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички