Други

Развяха знамето на Карабунар на Антарктида на днешния национален празник /СНИМКИ И ВИДЕО/

  03.03.2023 19:56             
Развяха знамето на Карабунар на Антарктида на днешния национален празник /СНИМКИ И ВИДЕО/

АНТАРКТИДА. "Честит 3-ти март! По случай празника и при относително добри за Антарктика условия, днес се изкачихме на ледник Балкан. Той е характерен с множество цепнатини и преминаването му става с повишено внимание. Самият ледник е частично засипан с вулканична пепел от изригванията на близо разположения вулкан на остров Дисепшън. Тук имах честта и привилегията да развея знамето на село Карабунар". Това написа днес д-р Любомир Кендеров, участник в 31-та българска експедиция до Антарктида, с ръководител проф. Пимпирев.

Видео от историческия не само за карабунарци момент, от Ледения континент, може да видите ТУК.

В края на януари "Знаме" писа, че знамето на Карабунар ще се развее над Антарктида. Тогава кметът на септемврийското село Иван Каменарски съобщи новината след среща в Националния център за полярни изследвания (НЦПИ) към Софийския университет.

Доц. д-р Кендеров е от стар карабунарски род. Той е участвал и в 27-ма и 28-ма български експедиции, както и в 4-та турска полярна експедиция. В момента е заместник-декан в Биологически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, а по професия е хидробиолог. Сега е част от експедиията ни на Антарктика за участие в научен проект, посветен на морските дънни организми.

"На срещата се запознах и с коменданта на Българската полярна база, намираща се на остров Ливингстън г-н Драгомир Матеев, който е и ръководител на научната и логистична дейност в Антарктика. От името на жителите на Карабунар и от свое име, връчих плакет на Любомир Кендеров за представянето на Карабунар на Антарктида и пожелах попътен вятър и успех на цялата експедицията. В разговор с професор Пимпирев се разбрахме, Карабунар да стане официален доставчик на червено вино за следващата експедиция, като той ме упълномощи да предприема действия за осъществяване на инициативата”, разказа кметът Каменарски тогава.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички