Регионът

Виден фолклорист покани наши кукери в Стара Загора

  04.03.2023 08:15             
Виден фолклорист покани наши кукери в Стара Загора
На Сирни Заговезни и в Калугерово кукери гонеха злото
  Костадин Демерджиев

Читалищните кукерски групи от Пазарджишко са познати от престижните национални и международни маскарадни дефилета, впечатляват с костюмите, музиката на звънците и ритъма на играта. „Дервиши Варвара“ от местното читалище „Селска пробуда-1927“, „Дервишка група“ от лесичовското читалище „Отец Паисий-1890 г.“ и Кукерска група „Дервиши“ при читалище „Г. Бенковски-1900 г.“ в Церово са специално поканени от видния фолклорист акад. Крум Георгиев за участие в Старозагорския фестивал на маскарадните игри.

С логистичната подкрепа на читалищен експерт Радка Енчева-Кочева от пазарджишкия център „Читалища“ трите групи са включени във фестивалната програма на Античния форум „Августа Траяна“, заедно с други близо 500 кукери – старци, бабугери, васильовци, арапи и още маскирани персонажи от Шуменско, Пернишко, Бургаско, Ямболско, Силистренско… За да гонят злите сили, студа, тъмнината с хлопки и звънци на 4 март по централната улица на Стара Загора.

Фестивалът има богат награден фонд и престижно жури, част от, което е носителят на световен „Оскар” за фолклор, акад. Крум Георгиев.

Очакваме силно представяне на кукерските групи от Варвара, Лесичово и Церово, надява се инж. Енчева-Кочева.

В Пазарджишко маскарадни игри се практикуват на много места, по различно време, като се почне от Васильовден, както е във Варвара на Кукерския празник „Дервишовден“ и се стигне до Сирни заговезни, когато се гонят злите сили в селата Лесичово, Калугерово, Церово и Динката. За областта маскирането е разпознато като културно богатство, ценно за местните общности и в панагюрските села Елшица, Попинци, Оборище, Бъта, в пазарджишките – Главиница, Паталеница, Овчеполци… А „Дервишовден в Лесичово” е вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища-България" през 2014 г.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички