Понеделник, 05 Юни 2023
 
Други

Марма терапията регулира “кръстовищата в тялото“

  09.03.2023 08:11             
Марма терапията регулира “кръстовищата в тялото“

Марма терапията добива все повече популярност у нас, а през април дори ще има за първи път у нас аюрведа обучение за марма терапевти. Една от организациите, които активно го практикуват и популяризират, е фондация „Изкуството да живееш“, основана от световноизвестният духовен лечител и хуманитарен деец Шри Шри Рави Шанкар. Фондацията е една от най-големите хуманитарни организации в света. Нейният ръководител три пъти е бил номиниран за Нобелова награда за мир.

Тя е тясно свързана и с Пазарджик

– пазарджиклията Константин Драгов е първият български инструктор на „Изкуството да живееш” (запознава се с него в края на 80-те години на миналия век, когато е студент в САЩ, където завършва строителен инженер), а дясната му ръка Красимир Бенямин неведнъж е организирал курсове в областния ни град. Съпругата на Красимир е пазарджиклийка и в Пазарджик неслучайно на два пъти бе идвал Свами Джотирмая – ученик на Шри Шри Рави Шанкар (идването на Шанкар в София преди 3 години пък се превърна в събитие номер едно за мнозина, практикуващи йога, защото гостът е сочен за един от духовните световни лидери в сферата на йога и медитацията).

Какво е Марма?

Марма терапията работи с енергийните точки на тялото като подобрява свободния поток на прана (жизнената сила) чрез съживяване на цялата енергийна система на организма. Марма точките са кръстовища в тялото, където се срещат материя, ум и съзнание. Тя е мощна и същевременно ненасилствена техника за изчистване на блокажи в марма точките, причинени от лошо храносмилане, стрес, травми от миналото, нездравословно наследствено поведение, изтощение и хронична умора. Тази терапия надхвърля физическите и умствени нива на нашето съществуване, коригирайки дефектните енергийни канали по много фин начин и изхвърляйки токсините, стреса, умората и напрежението.

Думата „марма“ идва от санскритската дума “marr” или “mru”, което означава „да се удря“. Но всъщност се смята се, че думата “марма” също означава “скрито”, “тайно”, „жизненоважно“. Системата на „Siddha Marma“ и лекарствата, които използва, за поддържане на физическото тяло здраво с цел душата да процъфтява, е разработена от 18 сидхари („Siddhar“)

преди повече от 500 000 години

“Сидха” означава „осъществен“. Сиддхарите вярвали, че здравата душа може да се развива и процъфтява само в силно и здраво тяло.

Древното определение на марма точките, предадено ни през вековете, е: „Различните точки на тялото, където фината жизнена енергия се превръща в материя, където мислите навлизат във физическото пространство“.

Те са съединителни точки в тялото, като вградени електрически ключове

Те са връзката между съзнанието и материята. Марма точките се свързват с фините енергийни канали, наречени нади (подобни на меридианите в китайската медицина). Точно както физическото тяло се блокира от натрупване на токсини, така и най-малкият умствен стрес замъглява или възпрепятства тези фини точки, намалявайки потока на енергия.

Нежното докосване върху марма точките

освобождава блокажите и позволява на прана (жизнената енергия) да тече към свързаните органи или тъкани, давайки им нов живот.

„Марма техниката вероятно е най-възстановителната от аюрведичните процедури, тъй като хармонизира вградената енергийна мрежа на тялото - казват инструктори от „Изкуството да живееш“. - Истинското здраве и щастието не се намират някъде извън нас, а са присъщи за самата ни природа. Марма ни дава възможност да надскочим лимитираните възприятия на нашия ум и да се завърнем към естественото ни състояние на здраве и щастие“.

Ползите от марма терапията са много

Отваря енергийните канали, което от своя страна работи на много нива на физическото, менталното и финото тяло.

Повишава енергията и жизнеността.

Освобождава стреса и подобрява нервната система и психиката.

Освобождава блокажите, които се образуват в енергийните. канали на тялото поради емоции и фини чувства, и са причина за много заболявания.

Подпомага имунната система.

Стимулира дълголетието, както на тялото, така и на ума.

Балансира хормоните.

Подсилва имунната система.

Носи спокойствие на ума.

Носи чувство на свобода и лекота.

Отстранява токсините от тялото на всички нива.

Подобрява храносмилането и усвояването на храната.

Подобрява функционирането на телесните органи.

Подобрява умствените способности.

Подобрява качеството на съня.

Стимулира творчеството.

Балансира температурното ниво на тялото.

Подобрява дишането.

Първото обучение у нас за практикуване на древната лечебна техника

от ведическите традиции ще е дело на д-р Ниша Маникантан. Тя е посветила целия си живот на древното познание на Аюрведа и освен обучен vaidya (аюрведичен лекар), е и съветник по уелнес и начин на живот, писател, учител и редовен международен лектор на семинари и конференции, свързани със здравето. Основател и настоящ главен консултант на „Програмата за лечение на рак и диабет“, иницииран в Колежа по аюрведични науки и изследвания на Шри Шри в Бенгалуру, Индия. Д-р Маникантан е старши съветник по стандартизация и контрол на качеството в аптеката на Шри Шри Аюрведа, член на експертната комисия, създадена към Министерството AYUSH и експерт в кранио-сакрална, миофасциална, звукова, цветна и арома терапии. През последните 20 години тя пътува из Индия, Обединените арабски емирства, Русия, Монголия, Япония, Австралия и Латинска Америка, за да популяризира Аюрведа.

Преди да мислите за обучение обаче е добре да изпробвате как действа тази терапия.

Предлагат я на различни места в София и Пловдив

Всички марма терапии са ефикасен начин за връзка с вашето дълбоко „Аз“, като в същото време подхранвате и лекувате физическото си тяло. Тези сесии са възможност да навлезете дълбоко в себе си, за да сте в хармония със себе си и околния свят.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички