Пазарджик

Откриха завод за 12 милиона лева до Пазарджик

  07.03.2023 14:54             
Откриха завод за 12 милиона лева до Пазарджик

Кметът Тодор Попов: Това не са просто работни места!

Днес бе открит завода на ”Главболгарстрой ПРИФАБ” ЕАД за предварително напрегнати стоманобетонни конструкции, а кметът Тодор Попов и Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на „Главболгарстрой ПРИФАБ” ЕАД, прерязаха лентата. Заводът, в който са инвестирани 12 милиона лева, няма аналог на Балканите в бранша като модернизация. Намира се на път II-37 - изхода на Пазарджик по посока АМ „Тракия“, а в него ще се трудят 63 души, като тенденцията е персоналът да бъде удвоен с разширяването на завода, поясни пред „Знаме” Димитър Карамитрев.

Технологичното оборудване е от кофражни системи, произведени от водещия производител Progress Group и тяхното европейско подразделение Tecnocom SPA, Италия. Оборудването е разположено по оптимален начин на площ от 4600 кв.м и това гарантира максимална производителност на единица площ. Капацитетът на завода е от 80 хил. до 140 хил. кв.м застроена площ годишно, предлагайки разнообразни схеми за рамковата конструкция.

„Мястото на което се намираме,

само преди няколко месеца бе коренно различно

Това е благодарение на задружните усилия на нас и на местните институции, ангажирани по контрола на строителството и въвеждане в експлоатация на завода. Искам да изкажа благодарност към г-н Попов и местната власт, която е създала изключително благоприятен климат за инвестиции в региона. Не сме сгрешили, че сме направили тази инвестиция тук и ще продължим да я развиваме. Ние сме „Главболгарстрой” и знаем как строим, но това тук не е просто строителство. Това е най-голямата ни инвестиция в последните години – инвестиция в бъдещето на фирмата и в бъдещето на региона”, каза Карамитрев. И допълни, че тук могат да се построят бъдещите цехове, заводи, бази и хипермаркети на други бъдещи инвеститори.

Кметът Тодор Попов подчерта, че е горд от

поредното откриване на производствена мощност на територията на общината

„Инвестицията ще създаде нови работни места с добра принадена стойност. Това не са просто работни места – тук ще работят висококвалифицирани хора, които ще получават едно добро трудово възнаграждение. Тази инвестиция е по-специфична и по-важна, защото на територията на общината ще имаме производител на такъв тип изделия, които ще ни бъдат изключително полезни и за нас, и за бъдещите инвестиции, които, дай, Боже, очакваме да се отпушат, свързани с Плана за възстановяване и следващия планов период, който ще е последен за ЕС по отношение на кохезията”, каза Попов. Той коментира, че най-печеливши от идването на големите инвеститори и конкуренция, са работниците. „Средната заплата за Пазарджик

по статистика вече надхвърли 1800 лева,

а квалифицираните работят за 2000-5000 лева заплата. Амбицията на нашата местна общност е догодина Пазарджик, освен добре подреден град, е хората в него да стават все по-богати… Благодаря на „Главболгарстрой” за това, че те избраха Пазарджик за тази тяхна инвестиция. Това е фирма, която свързваме с мащаб и качество. А освен качеството, мащабът е важен – мащаб и на мислене, и на действие. Те са показали, че са визионери и мащабно мислещи хора”, каза Попов. „Виждате тук колко инвестиции се направиха в последните години. За последните 5 години откритите работни места са точно 5000. Малко общини от ранга на нашата, че и по-големи, могат да се похвалят с такъв мащаб. По-важното е, че инвеститорите ни имат доверие. Защото Пазарджик, освен бързото административно обслужване към нашите инвеститори, независимо дали отварят 2, 200 или 2000 работни места, атестатът за това е тяхното отношение към нас итова, че те не са подложени на рушветчийство, изнудване, спънки и т.н. Винаги съм казвал, че не корупцията е най-голямата пречка на бизнеса в държавата – а лошото административно обслужване и постоянно сменящата се нормативна уредба”, добави Попов.

Той коментира и кризата

„В момента всички губим пари – всеки един от нас – от липсата на административен капацитет и визия за развитието ни. И ако този път няма избрано легитимно българско правителство, не знам вече какво трябва да направим. Защото стоят едни колосални средства, които не можем да използваме. И ако продължава така, ще загубим голяма част от тези средства. Защото по Плана за възстановяване трябва да сме договорили всичко до края на 2023-а и да го направим до края на 2026-а. По втория планов период (2021-2027), в който вече втора година сме участници, ние още нямаме методология и указания кои ще с програмите, още повече 80 процента от тях отиват в местната власт, централната власт и бизнеса. Но пътища ли ще правим? Градската среда ли ще оправяме? Енергийна ефективност? Никой не казва. Това са важните неща, които вълнуват хората. Това са средства, които ще повишат жизнената среда на хората и качеството на живот във всяко отношение.

Пред кмета и пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Иван Бързанов сподели технически подробности за модерните поточни линии. Стана ясно, че в най-скоро време капацитетът на завода ще бъде запълнен на максимум.

В завода се помещава модерна лаборатория за извършване на  ежедневен контрол, необходим за високото качество на продукцията, което е основен приоритет на компанията. Предприятието разполага със собствен напълно автоматизиран бетонов възел с техника на EUROMECC с капацитет на производство от 43м3/час.

Стоманобетоновите елементи, произведени в завода, са изключително подходящи за строителството на индустриални, логистични, обществени и търговски обекти. Сградите изпълнени от такива елементи са конкурентни на всяка подобна конструкция от стомана в показателите пожароустойчивост, големина на подпорните разстояния, устойчивост на сеизмични въздействия, дълготрайност, срок за изпълнение и цена.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички