Четвъртък, 08 Юни 2023
 
Други

На фокус: За Осми март изберете българското!

  08.03.2023 07:29             
На фокус: За Осми март изберете българското!

Денят на жената осми март пак ще се празнува по училища, детски градини, в ресторанти, офиси и дори в хотелски стаи. Цветя, стихотворения, целувки, поздравления, подаръци и прочие уважения ще получат почти всички жени на този всенароден празник.

Жените, както е знайно, са главен герой в литературата и изкуството.

Жена е в центъра на повествованието и на новата книга на Александър Йотов „Из записките на буля Ганьовица”. След многогодишен труд и безброй редакции се ражда образа на Султана - буля Ганьовица. Тя оживява пред нас чрез нейните спомени, записани и сякаш забравени накъде. Плеяда изследователи на творчеството на Алеко Константинов, воглаве с академик Светлозар Игов, не са споменавали никъде за семейството на прототипа Ганьо Сомов или за неговата другарка в живота. Александър Йотов, както споделя писателят Николай Табаков, открива златна мина в образа на булята. Стегнато, детайлно и задълбочено той изгражда образа на главната героиня, ползвайки прототипове от различни епохи. Умело разкрива алогичната женска логика и чрез майсторска речева характеристика изгражда жив, любопитен, забавен и поучителен литературен герой. Както всеки българин открива в себе си байганьовски черти, така и в образа на Ганьовата съпруга всеки читател припознава своята съпруга, баба, леля, стринка, учинайка или комшийка.

В много епизоди от книгата Йотов се доближава плътно до Алековата иносказателност и  образност. Много от изреченията в творбата звучат афористично. Текстът блика от сакрални думи и изрази, характерни за   стародавния български бит. Йотов описва с любов и стаена ирония и фриволност преживелиците, мислите и вълненията на буля Ганьовица. От началото до края на записките  читателят вижда една и офръчна, мисловна и любяща съпруга. Една българка-мечта за всеки мъж. Когато Ганьо зарязва имот и семейството, за да се потопи в блатото на политиката, тя работи денонощно и сама храни семейството. Крепи безропотно дома, докато Ганьо Балкански издава вестници, прави събрания, избори и погроми, заседава в Народното събрание или плюска до припадък в двореца.

Поставяйки на фокус преди Осми март една истинска жена, препоръчвам на истинските мъже, освен китка, да дарят любимата жена с книга. Готварска или ,,Из записките на буля Ганьовица /вдовицата на Ганьо Балкански/” от Александър Йотов.

Но в никой случай да не подаряват ,,Ана Каренина” или биографията на принцеса Даяна.

Изберете българското!

Михаил ТОДОРОВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички