Четвъртък, 08 Юни 2023
 
Други

Изложба „Четири измерения“ в галерия „Веселин Стайков“

  11.03.2023 08:00             
Изложба „Четири измерения“ в галерия „Веселин Стайков“

Четири дами посветиха общата си експозиция на Осми март

ПЕЩЕРА. Четири дами посветиха общата си изложба „Четири измерения“ на Международния ден на жената – Осми март. Творбите на художничките Анелия Гълъбова, Лилия Богомилова, Диана Тошева и Тоника Тошева-Митева украсиха пространството на галерия „Веселин Стайков“. В експозицията са представени 58 произведения – маслена живопис, акрил, акварел. Изложбата може да се види до 24 март.

Ето как авторките представиха картините и себе си.

Анелия Гълъбова от София:

- Учих в Професионалната гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“, после – в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Първите умения да рисувам добих от уроците по изобразително изкуство още от малка. Професионалният ми път на художничка започна през 2012 г. В картините си използвам маслени и акрилни бои. Сюжетите и композициите са повлияни от различни стилове – сюрреализъм, реализъм, абстракция и импресионизъм. Сред любимите ми теми са слънчевите изгреви и залези. Природата за мен е истинско вдъхновение и тя намира изражението си в моите творби.

Картините се отличават с прецизност в детайлите и хармоничност в избора на цветовете. Участвам в общи изложби, в някои от които – благотворително. Радвам се на три самостоятелни изложби. Мои творби има в постоянни експозиции в галерии, в частни колекции в Англия, Холандия и САЩ. Моя картина притежава и сръбската певица Неда Украден.

Лилия Богомилова от Видин:

- По професия съм учителка, придобих педагогическото си образование във филиала в Смолян на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Самоук творец съм. Започнах да рисувам, но квилингът е новата ми страст. Техниката е известна още като хартиен филигран. Тази форма на изкуството, позната от Средновековието, включва използването на ленти от хартия, които се навиват и сгъват в определена форма. Слепени заедно, те създават интересен декоративен дизайн.

В картините ми преобладават ярките цветове – един съвременен прочит на квилинга. Първоначалният реализъм в тях отстъпи на абстрактността. Мои творби намират място в частни галерии и в личните колекции на ценители от България, САЩ, Канада, Испания, Унгария, Чехия и Германия.

Диана Тошева от Видин:

- В рисуването се влюбих още от детските си години. В продължение на много време преминах през различни техники на изобразителното и приложното изкуство. Най-любима ми е маслената живопис. Чрез нея изразявам светлината и оптимизма в душата си. В изкуството ми присъстват още стенописите и стъклописите. Моят девиз е: “Бялото платно е ново начало, а любовта му вдъхва живот.“ Сбъднах мечтата си да създам в столицата „Diana Art – лилавата галерия“. В нея учим и малки деца да рисуват.

Първата самостоятелна изложба открих през 2001 г. в родния си град, на която бе представена и първата ми стихосбирка „Морето в теб“. Някои от стихотворенията са вплетени в картини. Участвам в общи изложби и пленери. Мои картини са притежание на частни колекции в Белгия, Италия, Испания, Гърция, Канада, Унгария и Нова Зеландия. Щастлива съм, че творбите ми радват хората.

Тоника Тошева-Митева:

- Родена съм в София. Първата ми среща с изкуството бе в изложбената зала на галерия „Никола Петров“ във Видин, където израснах. Тогава открих, че рисуването е моето призвание. От ученичка с картините си участвах в благотворителни художествени изяви. Като самоук художник преминах през различни стилове и техники – графика, пирограф, акрил и акварел.

Другата ми страст е бижутерството. Мои платна могат да се видят в България и чужбина. Споделям идеята на майка ми Диана Тошева, която през 2019 г. откри „Diana Art – лилавата галерия“. Там, в постоянната експозиция, са изложени мои и нейни картини, които с красотата си правят обстановката по-емоционална.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички