Пазарджик

Държавата гони спекулата, страдат най-невинните

  14.03.2023 08:05             
Държавата гони спекулата, страдат най-невинните

Фермерите обвиняват всички над тях, преработвателите - също

Откакто държавата се намеси на пазара, изкупните цени на суровото мляко започнаха да падат рязко надолу, аламират местни млекопроизводители.

- От 1.25 лева литърът крави млако стана 95 стотинки, т. е. под себестойността му - обяснява Румен Георгиев, председател на Регионалния съюз на млекопроизводителите. - При среден млеконадой 20 литра от крава, на ден губим приблизително по 6 лева от животно. Искам да попитам отговорните за това положение дали те

са съгласни цяла година да работят, без да получат никакви пари,

при това - тежък, мръсен труд.

На въпроса колко време ще издържат фермерите да работят с такива загуби, г-н Георгиев отговаря:

- Трудно е да се пресметне. Аз лично съм теглил 60 000 лева кредит, за да мога да устискам. Никой не знае колко дълго ще продължи така. Вдигнали сме обаче ръце, особено по-дребните и малките колеги. В цялата страна, включително в нашата област, вече има такива, които продават животните си и се отказват от животновъдството. И без това сме малко, ще намалеем още. Тъжно е.

А последицата ще е за всички ни. И в момента

хората в България не знаят какво мляко консумират, нито от какво мляко са произведени сиренето и кашкавалът,

които купуваме. Мандрите се запасяват с мляко уж от Унгария, но, по наши данни, то влиза от Украйна. Кой го контролира там с тази война, какво е качеството му, остава загадка за нас.

Членовете на Регионалния съюз на млекопроизводителите не могат да обяснят и високите цени на млечните продукти в магазините.

- Цените са високи не само в магазините, но и в мандрите, уточняват. - И там килограмът на кашкавала излиза 18-20 лева. За килограм сирене са нужни 6 литра мляко, за килограм кашкавал - 10 литра мляко. Никой по веригата не работи на загуба. Единствено ние, производителите. И пак се връщаме в началото - след всички приказки и закани на държавата, само ние получихме шамар - огорчени са г-н Георгиев и колегите му.

- Не останаха български домати и краставици, няма да остане и мляко, родно производство, предупреждават те. И дори не се знае дали вносното мляко ще е от държавите от ЕС или от някакви трети страни със съмнителен контрол.

Преработватели: Веригите и държавата са виновни!

Местни преработватели коментират, че вината е в търговците – основно в търговските вериги, които постепенно са убили малките магазини, а след това правят същото с производителите.

„Собствениците на хипермаркети извиват ръце с договори, в които искат в определени дни в месеца да купуват неограничени количества с 50% намаление, а същевременно има клаузи, в които плащането е минимум след 40 дни, но може и да не ти платят. Тозци монопол се случи през годините с благословията на държавата, която допусна безогледно откриване на големи вериги, в централни части на градовете, в малки населени места, където задуши дребния и средния бизнес. На Запад не е така и всеки може да го види. Нашата мандра например продава продукцията си на по-малки магазини в столицата - и макар че им ги караме на място с наш транспорт за наша сметка, печалбата ни е символична. Продаваме им сирене на цена 13,50 лева/кг след като го опаковаме и платим ДДС-то, тук не броим транспорта. А те го продават по 30 лв./кг”, коментира собственик на мандра в региона пред наш репортер.

Катя ФИЛИПОВА

Ангел АНАТОЛИЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички