Понеделник, 12 Юни 2023
 
Регионът

Водна криза стисна спа столицата за шията

  16.03.2023 08:05             
Водна криза стисна спа столицата за шията

Заради задължения „ВКТВ“ е на ръба на фалита, траен изход не се вижда

ВЕЛИНГРАД-СЪРНИЦА. Общинското дружество „Водоснабдяване, канализация и териториален водоинженеринг“ ЕООД е застрашено от фалит, а с това Велинград и Драгиново са изправени пред заплахата да останат без пречиствателна станция и без… вода. Кръгът е омагьосан, а изход не се вижда. Дори краткосрочно поемане на въздух няма да има, освен ако НЕК не приеме предложението за разсрочено плащане на задълженията. „ВКТВ“ ЕООД поддържа и експлоатира водоснабдителните и канализационните мрежи на територия с обща площ 803,2 кв.км, 24 населени места и приблизително 43 655 души население.

Какво се случва? На 28 февруари в Общински съвет-Велинград е входирано писмо от управителя на „ВКТВ“ Цветан Сотиров, в което се казва, че на 24 февруари е извършен оглед на земята и сградата на дружеството от лицензиран оценител, ангажиран от ТД на НАП,

с оглед за бъдеща публична продан на имота

На същата дата в деловодството на ЕООД-то е постъпила покана за доброволно изпълнение от частен съдебен изпълнител (ЧСИ) за плащане на дълг към НЕК по изпълнителен лист от декември 2022 г. в размер на 136 659 лева, както и уведомление от същия ЧСИ за присъединяване на държавата като взискател за сумата общо от 625 734 лева. Наред със задължението към държавата, има и още толкова задължения – към доставчици.

След последните събития от ТД на НАП и от ЧСИ са наложени обезпечителни мерки

върху МПС-та на дружеството, вземания от клиенти, земята и сградата на „ВКТВ“. Посещението и поканата са причина ЕООД-то незабавно да кандидатства за банков заем пред две банки, изпратено е писмо до НЕК с молба за разсрочване на дълг, а след предварителен разговор с ЧСИ до кантората й е изпратено предложение за превод  от по 3000 лева на месец по изпълнителния лист – до отпускането на заем. До момента от НЕК все още няма отговор по предложението.

На фона на политическата криза и продължаващата с години криза във ВиК-сектора

ситуацията изглежда безизходна

От общините, чието население и стопанските субекти на територията им, които са конкретните потребители на ВиК услугите, роптаят, че не могат да контролират действията на оператора чрез асоциацията, договора и бизнес плана, защото контрола и избора на управляващи органи са право на МРРБ. Но тук проблемите са много и няма да ни стигне мястото да ги изброяваме, както и критиките срещу обособените асоциации.

Най-пожарният вариант сега

би могъл да дойде от евентуалната благословия на НЕК, но това е кратковременно и решение. На стендбай е оставено разглеждане на 5-годишния бизнес-план (2022-2026г.) на „ВКТВ“ от КЕВР. Той е входиран в Комисията и в него има заложени с около 50% по-високи цени на водата за потребителите от сега действащите, но не може да бъде разгледан, защото дружеството не е част от ВиК-асоциация. Същевременно цените не са променяни от далечната 2016 година. Повишат ли се, това означава свежи приходи в изпадналото във финансов колапс предприятие, което според има общи задължения над 1 154 000 лева

Засега не се вижда как „ВКТВ“ ще влезе в асоциация

Най-удачния вариант за това е Община Велинград да се коооперира с Община Сърница, но на този етап администрациите на двете общини не са постигнали договорка за съвместни действия по въпроса. В момента законът е такъв, че сърничани са подопечни на велинградското дружество, което на практика осигурява само инкасаторите, но не и техниката и инфраструктурата. И от Община Сърница не са сигурни дали искат такава кооперация. Защото обединят ли се, това означава вдигане на цената на водата и обединение с дружество, което е на ръба на фалита и с амортизирана мрежа.

В същото време дружеството с амортизирана мрежа в спа столицата на Балканите се чуди как да повиши приходите си след като не може да актуализира цената от 7 години насам.

Цената на кубик вода за битови нужди на „ВКТВ“ към момента е едва 0,59 ст. без ДДС

Тук са свикнали да работят със стиснати зъби – сметките им са запорирани още от 2020 г., но сега признават, че положението никога не е било по-критично. Задълженията, които са били 1,4 милиона лева при встъпването в длъжност на сегашния управител, малко по малко намаляват, но дружеството продължава да е на загуба. Тук разчитат за съдействие на Община Велинград, Община Велинград разчита за съдействие на НЕК, НАП, Община Сърница и държавата. Държавата разчита на оперативна програма, която далеч няма да огрее всички закъсали дружества – защото велинградското не е единственото на този хал…

„На ръба на фалита сме. Ако ни спрат кранчето, не можем да плащаме на работниците си – повечето са на минимални заплати и ще напуснат. Което пък означава да спрат да работят и помпите, и пречиствателната станция. А Велинград и Драгиново да останат без вода“, казват от общинското дружество.

За разлика от спа столицата, в Сърница имат добра водопроводна система

и са кът авариите и загубите на вода. Кооперация с Велинград е по-малкото зло в сравнение с това да влязат в „пазарджишката“ асоциация с членове – държавата, Община Пазарджик, Община Лесичово, Община Септември и Община Белово, но засега тук чакат промяната в Закона за водите.

За евентуалния вариант „Велинград – Ракитово - Сърница – Батак“

Засега обаче законът не играе в ползата на този вариант. Кметът на Сърница Неби бозов е част от работната група, обсъждаща предварителните текстове за промяната на Закона за водите. Той представлява малките общини от Националното сдружение на общините, които искат час по-скоро законова промяна.

„При нас водата е в големи количества и е много чиста. Идва на гравитачен принцип. Тук всяко семейство едва ли не прави обществена чешма. Където и да копнеш, излиза вода.

Не искаме да сме в асоциация, поне не към този момент

– защото сега имаме два варианта. Или да влезем в асоциация, или да минем на консигнация по подобие на „Софийска вода“. Но тези варианти не ни устройват“, казва кметът Неби Бозов. „Ако сме самостоятелни, можем да си направим четири локални пречиствателни станции на четирите изхода на водопровода, и да решим въпроса. Влезем ли в асоциацията на ВиК-Пазарджик, ще натоварим осезаемо цената, включително с таксата за пречистване. Но в сегашния си вид законът налага ограничение на териториално-административен принцип. А другото неприемливо изискване, според нас, е липсата на диференцирано ценообразуване по места. Защото калкулацията за сметката на водата не е една и съща на различните места. Водим активен диалог и с колегите от Велинград, и с МРРБ, и се надяваме на политическа стабилност и

отпадане на поне тези две изисквания

След промяната в закона за водите през 2009 г. останахме административно към Велинград, а другата алтернатива бе да минем към асоциацията в Пазарджик, защото  сега Законът за водите не позволява да се учредяват самостоятелни ВиК-дружества. Но в този си законов вид държавата на практика национализира тези дружествата – а те са общинска собственост. Друг е въпросът, че

практиката показва, че асоциациите не са най-удачния вариант

Влезеш ли веднъж, няма излизане – държавата има блокираща квота в лицето на областните управители. Същевременно, ако не си член на ВиК-асоциация, не можеш да кандидатстваш по редица европрограми, а това е дискриминиращо.  А пък съвсем друга тема е, че тези около 1 млрд. евро по оперативната програма, са крайно недостатъчни. Разчетите са, че са нужни около 18 млрд. евро, за да се случи цялата реформа. Но никой не казва как ще се разпредели този 1 милиард и откъде ще дойдат останалите средства“, аргументира се кметът Бозов.

Той е на мнение, че заради изтичащото време,

ще се търси компромисен вариант,

за да се усвоят средствата по програма „Околна среда“. Народното събрание ще трябва да гласува компромисите, които ще направят и общините, и МОСВ. Оптимистичната нотка за минаването на тези текстове идва от факта, че ограничението за административните територии не е изискване на ЕС, а на нашата държава. Освен всичко гореизброено, има много други проблеми и неуредици в един от най-важните сектори на инженерната инфраструктура в страната. И всичко казано дотук е в условно наклонение. Засега се чака думата на НЕК.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички