Четвъртък, 15 Юни 2023
 
Пазарджик

Глухарче срещу пролетна умора и не само

  12.03.2023 08:07             
Глухарче срещу пролетна умора и не само

Глухарчетата са сред най-пролетните цветя. Още повече, че тази година като че ли подраниха – в равните части на Пазарджишка област вече подадоха глави. Някои оприличават жълтите им главички на отражение на слънцето по ливадите, нивите и градините. Други се умиляват от нежните им пухчета на малко по-късен етап. Децата определено ги обичат и използват в игрите си и двете им форми. Сред най-предпочитаните са за плетенето на венци от стари времена и за игри, и за ритуали. И това може би не е случайно, защото ползите му за здравето са налице.

Глухарчето, наричано още жълтурче и радика, е многогодишно тревисто растение, широко разпространено е не само у нас, но и в цяла Европа. Любипитна подробност е, че

корените му достигат почти 30 сантиметра дълбочина,

поради което премахването му е доста трудно.

Като цяло глухарчето е по-популярно като цъфтящо растение, отколкото като лечебна билка, но доказано то притежава мощни лечебни свойства. Заради естествения растителен латекс, който съдържа, още в Древна Елада се е използвало за лечение на очни възпаления, откъдето произхожда и

латинското му название – Taraxacum, от старогръцки τάραξις - възпаление на окото

Това обаче далеч не е всичко – всяка част от това цвете е лечебна, независимо дали варите чай или правите салата. Ето някои от ползите за нашето здраве:

Забавя растежа на туморните клетки

Глухарчето е богато на антиоксиданти като лутеолин и витамин С, а те намаляват броя на свободните радикали в тялото ни, предотвратявайки по този начин рисковете от рак. Известно е, че глухарчето е особено ефективно в борбата с рака на простатата. Листата му съдържат фитонутриенти, които противодействат на раковите клетки.

Пази черния дроб

Витамин С и лутеолинът благоприятстват и за оптимизиране на чернодробната функция. Съединенията в глухарчето предпазват черния ни дроб. Регулират и вътрешните му функции, което спомага за бързото метаболизиране и синтезирането на холестерола и мазнините.

Улеснява лечението на жълтеница,

защото регулира производството на жлъчка в черния дроб и увеличава честотата на уриниране, за да премахне излишната секреция. Дезинфекционни и антиоксидантни свойства на глухарчето помагат и в борбата с големи вирусни инфекции в черния дроб. Пациентите с жълтеница могат да приемат тинктура от това растение със сок от захарна тръстика за подобряване.

Бъбреци ни обичат глухарчетата

Глухарчето е диуретик, който позволява на бъбреците бързо да изчистят отпадните продукти. Подобрява също производството на урина, като освобождава тялото от излишната вода и нежелани соли. Наред с това, поддържа пикочната система здрава, като ограничава растежа на микроорганизми.

Лекува инфекции в пикочните пътища

Пиенето на чай от глухарче предотвратява всички видове инфекции на пикочните пътища. Също така лекува образуването на кисти в репродуктивните органи, както и нарушения на пикочния мехур.

Помага на хора с диабет

Сокът от глухарче пък е полезен за хората с диабет. Той може да стимулира производството на инсулин от панкреаса. Това растение е диуретично по природа и може да подобри уринирането при диабетици, за премахване на излишната захар от телата им.

Укрепва костите,

благодарение на калция. Глухарчето е богато и на мастноразтворим витамин К, който също играе жизненоважна роля за здравето на нашите кости. Глухарчето предотвратява също така съсирването на кръвта и проблемите с минерализацията на костите. Идеален избор е за жени в постменопауза, които са изправени пред рискове от остеопороза и фрактури на костите.

Стимулира имунната система

Екстрактът от глухарче е мощно оръжие за тази цел, благодарение на антимикробните и антивирусните си свойства. В много изследователски проучвания е доказано, че съединенията от цветето, корена, стъблото и листата намаляват способността на вируса да се размножава и образуват здравословна бариера срещу вредните бактерии.

Подобрява храносмилането,

тъй като притежава слабителни свойства. Увеличава апетита и поддържа правилния баланс на добрите бактерии в червата. Подпомага отделянето на жлъчка и стомашна киселина. Чай от корен на глухарче има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Тази билка помага и за облекчаване на запек. Ефективна е още при стомашни проблеми.

Улеснява отслабването

Чаят от глухарче е с много ниско съдържание на калории и богат на хранителни вещества, включително фибри, които го правят удачен избор при желание за отслабване. Може да инициира и разграждането на холестерола и мазнините в тялото.

Поддържа кожата чиста от инфекции

Сокът или млякото от глухарче могат да лекуват гъбични и микробни инфекции на кожата. Сокът има фунгицидни, инсектицидни и бактерицидни свойства. Алкалното свойство на това растение също лекува екзема, трихофития и сърбеж по кожата. Неговата детоксикираща способност помага при лечението на акне, като регулира нивата на хормоните в тялото.

Глухарчетата помагат също за пречистването на кръвта. Притежават и противовъзпалителни свойства. Препоръчват ги още при хемороиди, глисти, безсъние, неврози, при подагра, ревматизъм и артрити. Както и за детоксикация.

Сокът от глухарче

е високо ценен в народната медицина. Той действа тонизиращо, като съдържа в себе си средства необходими за неутрализирането на свръх киселинността и за нормализирането на алкалния състав на организма.

В подобен сок се съдържат много високи нива на магнезий, желязо,, калий, калций и натрий. Магнезият е необходимо средство за укрепване на скелета и възпрепятства размекването на костите, а достатъчно количество органичен магнезий, желязо и калций в храната на бременната жена, предотвратяват развалянето и загубата на зъбите и укрепват костите на детето.

Магнезият може да се добие от растението и в сурово състояние. Поради това, консумацията на

салата от глухарчета

се счита за много полезна. Освен това, поради високото съдържание на витамин С прясната салата от глухарчета е безценен помощник в борбата срещу пролетната умора.

Сокът от глухарче много добре се съчетава със соковете от други витаминозни зеленчуци, като тези от моркови и ряпа. Заедно, те са изключително полезни при при недъзи на гръбначния стълб и други болести на костите, а също така, придава здравина на зъбите и предотвратява тяхното разрушаване.

Ако сме ви убедили в ползите от глухарчета, може би ще е полезно да знаете, че те се събират през пролетта, най-вече в началото на растежа им. Когато се използват, трябва да им се премахват всички прецъфтели цветове, пожълтели и повредени листа. Изсушават се добре и се съхраняват на сухо в книжни опаковки. Запазва лечебните си свойства в продължение на няколко години.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички