Други Избори

Кирил Петков в Пазарджик: Съединението първо извън парламента трябва да направи силата, вътре досега не ставаше

  17.03.2023 07:18             
Кирил Петков в Пазарджик: Съединението първо извън парламента трябва да направи силата, вътре досега не ставаше

Кандидатите от листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ се срещнаха и разговаряха с граждани

Кандидатите от листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 13 МИР-Пазарджик снощи се срещнаха с гражданите на областта и отговаряха на техни въпроси. Гост бе бившият премиер Кирил Петков, който преди това посети и завода на „Коловаг“ АД в Септември, където домакин бе областният лидер на коалиционния партньор „Обединени земеделци“ инж. Емил Йончев.

„Тази кампания се води под едно много различно мото – то е, че няма спасител – обърна се към присъстващите Кирил Петков. - Ако всички ние не си подадем ръка, не застанем рамо до рамо, няма как да се случат нещата. Но ако осъзнаем, че от всеки един от нас зависи, нещата ще станат.

Затова и мотото ни е „Има как“

30 години в България чакаме някой да дойде да ни  спаси, но за това време една малка група хора, много добре организирани, успяха да вземат ресурса на голямата група хора. Нашата задача е голямата група хора да станем добре организирани и да си върнем заграбените средства“, каза Петков. Той осъзнал, че надписът „Съединението прави силата“ няма как да е валиден за парламента, макар да е сложен там, докато видял незаинтересоваността на депутатите от другите партии при преговорите за втория мандат, докато проф. Денков призовавал да се гласува за приоритетите, които всички искаме да се случат.

„Замислих се

дали Стефан Стамболов е имал това предвид за съединението, което прави силата?

Дали бихме се съединили с тези отдясно, които, ако имахме прокуратура, биха били криминално проявени личности? Или с тези отляво, които са национални предатели? Или с онези до тях, които са корумпирани или зависими? И тогава разбрах, че това е следващата ни стъпка. Съединението прави силата извън парламента, за да я направи и вътре. Трябва всички българи да осъзнаем, че отговорността е обща. И всеки трябва да направи нещо повече от това, което е направил досега. Не можем да правим същото отново и отново и да чакаме различен резултат...

Борисов ги говори „две години“, но ние реално бяхме 164 дни в управлението

И ни свалиха. Ако успеем да изпълним цял мандат, няма да направим нещо бомбастично – просто един нормален европейски живот“, каза Петков. И даде пример за съединението и силата. „Ние сме 3 партии в „Продължаваме промяната“, а в коалицията с „Демократична България“ партиите станаха 6. С „Обединени земеделци“ и БЗНС

станахме 8 партии, а 77 граждански организации също се присъединиха към нас

Те никога не са се занимавали с политика. Но всеки има някаква кауза. Например хора, борещи се за правата на жените, видяха, че заради ГЕРБ не бе приет такъв закон. Еко организация разбра, че сами не могат да се преборят с дървената мафия, а други видяха, че правата на глухонемите са потъпкани, защото от социалното министерство средства изтичат в други посоки... Преди всеки да си реши казуса, трябва да решим общия казус – да имаме едни нормални закони, нормално правосъдие, нормална държава.

Тези 4 милиарда лева, които продължават да изтичат, не можахме да ги спрем,

но ще ги върнем към хората. Доказахме, че пенсиите могат да се вдигнат 3 пъти, могат да се вкарат 100 милиона лева за младите семейства, че могат 500 милиона лева да се разпределят в МРРБ не на базата кой кмет какъв е, а на база на населението  и реалните нужди. Всичко това завърши не с погром, черна дупка, а с 2.9 % дефицит, с най-високия растеж на индустриално производство в Европа и БВП - икономиката, която се вдигна с 3.9 %. Цените ни удариха , но няма как като внасяш 70 % от месото да очакваш, че цените му ще са по-евтини тук“, посочи Петков. Според него,

България има целия потенциал да бъде с най-бързо растящата икономика в Европа

„Имаме земеделие, туризъм, индустрията ни не е в лоши сектори – напротив, просто са с ниска добавена стойност. Целият въпрос е държавата да спре да отклонява средствата и да ги инвестира в правилните направления. И като чуя Борисов или някой друг, че „дава“, просто умирам от яд, защото те не могат да дават. Те взимат и преразпределят“, добави Кирил Петков.

Вторият в листата Петър Куленски заяви: „Пред всички нас, хората от областта, има едно предизвикателство – обезлюдяването.

От жителите на област Пазарджик 19 % са я напуснали в периода 2019-2021 г.

Това е почти двойно от средното за страната, което е 11 %. Трябва да направим така, че да не напускат, а да остават тук. Сигурен съм, че това ще се случи с ваша помощ“, добави Куленски.

„Дошъл е моментът за обединение и след 2 април България да продължи по европейския път“, каза председателят на ПП „Обединени земеделци“ Петя Ставрева. „Да реформираме системите така, че да работят за хората и да направим така, че доходите да са високи, а на българската трапеза да има повече български продукти… Промяната е възможна, когото сме обединени“, заяви Ставрева.

Последва дискусия, а гражданите задаваха въпроси, свързани и с отбраната, здравеопазването, агресията над животните…

Особен интерес предизвика темата за земеделието

„Държавата не е пред фалит. В банките има изключително много средства и всеки ден се обезценяват", посочи водачът в листата Ивайло Шотев. "Нужна е една проста система, която с държавните инструменти да насочи пари от банковата система към малките и средни земеделски производители. Да им позволи да теглят кредит дългосрочно, за да могат да инвестират примерно в овощни градини, които ще плододават след 4-5 години, а това гарантира връщането на кредита и намалява риска за банките, но и помага. Това са дълги евтини пари“, поясни Шотев.

„Всяка година в българското земеделие от Европа влизат над 1 млрд. евро, но парите основно отиваха при малка група хора,

но са нужни регионални програми

Не може с една национална програма да обхванем всички населени места“, коментира и Петя Ставрева. „В момента по Националния стратегически план 100 милиона отиват за консултантски услуги, а 12 милиона – за животновъдите, което е предателство спрямо националните ни интереси. Много важно е да спрем некачествения внос на селскостопанска продукция, но и да подпомогнем малките и средните ферми. Досега помагахме на малка група хора, които станаха доста богати, а 50 000 фермери излязоха от сектора.

„В последните години ние направихме нашето земеделие монокултурно.

От 2,9 милиарда лева субсидии всяка година 2 милиарда отиват при зърнарите. А те са сто човека.

А ние произвеждаме 4 пъти повече зърно, отколкото можем да употребим“, каза осмият в листата Росен Костурков от Панагюрище, който е бил председател на комисията по земеделие в 48-то Народно събрание. „Субсидиите от ЕС тук вървят по два стълба – първият е на брой животни и единица площ и там не може да се мърда. Вторият стълб е за развиване на местното селско стопанство – заварихме го на екзистенц минимума от 15 %. Никъде другаде в ЕС процентът не е толкова нисък. Ние увеличихме този процент на 65 за сметка на парите към зърнарите. Но в 48-я парламент пак заложиха старото положение – пренасочиха 320 млн. лева към зърнарите. Преборихме се с това, но оня ден разбрах, че пак е върнато старото положение“, каза в заключение Костурков.

Продаването и купуването на гласове е престъпление!

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички