Пазарджик

Мелпомена вдъхнови списък с неща, за които си струва да се живее

  18.03.2023 08:12             
Мелпомена вдъхнови списък с неща, за които си струва да се живее

ПАЗАРДЖИК. При голям интерес в областния град бе игран моноспектакъла на Милко Йовчев „Списък на всички страхотни неща“. Той бе част от програмата на тазгодишния Мартенски театрален маратон на Младежкия дом. Освен това е дебют за Боряна Йовчева като режисьор.

Списъкът на всички страхотни неща, който едно дете съставя, за да спаси майка си от непрекъснатите й опити за самоубийство, трогна, разсмя и вдъхнови организаторите на форума и пазарджишката публика.

Както и историята около създаването на пиесата на съвременния британски драматург Дънкан Макмилан. Тя се появява на бял свят през 2013 г. като кратък разказ, който той превръща в монолог и създава кампания във Фейсбук, за да събере

списък със „страхотни неща“, който една дъщеря прави за майка си, докато се възстановява от опит за самоубийство

Страницата във Фейсбук заживява собствен живот, провокирайки дълбоко лични разговори за психично здраве, депресията и тревожността. Впоследствие Дънкан Макмилан и режисьорът Джордж Перин работят със стенд-ъп комика Джони Донахоу и създават формата, който се играе сега по световните сцени и добива такава популярност, че през 2017 г.

тв каналът HBO я заснема на сцената на Барън Стрийт Тиътър в Ню Йорк

и прави документален филм. Можете да го гледате и в момента на стрийминг платформата.

Още преди представлението да се играе в Пазарджик, от Младежкия дом също отправиха предизвикателство в социалната мрежа: „Да направим заедно списък на всички страхотни неща. Без ред и без конкретно място.“ Включиха се мнозина, а списъкът продължава да набъбва, особено след като хората вече са гледали спектакъла.

Ето заради какво си струва да се живее, според написаното в него - блясъка в очите;

да споделяш нещата, които обичаш, с приятел;

прегръдката на приятел; усмивка на дете; топлата длан на родител; милувка на любим; целувката с любимия човек; любовта в сърцето ти; сбъдната мечта; нова мечта; радостта на домашните любимци, като те видят - всеки път; изгревът, когато успея да стана рано; залезът, споделен с любим човек; лятото - ако може да е вечно; слънце; небето в очите ти; вятърът в косите ти; топлият пясък под босите ти крака; морето да те прегръща; слънцето да гали лицето ти; стъпки в пясъка; гора; поточе; цвете; да правя добринки и те да са повод за усмивки по лицата на хората, до които достигат, вино; вкусна храна; изкуства и други.

Не е късно и вие да обогатите този списък.

Просто сложете хаштаг

#strahotnineshta #mtm и #предизвикателство и споделете ВСИЧКИ СТРАХОТНИ НЕЩА в коментари под публикация на страницата Младежки дом – Пазарджик във Фейсбук, в съобщения, в инстаграм, на имейл... и дори на лист хартия на портала на Младежкия.

Пред „Знаме“ авторът на моноспектакъла Милко Йовчев пък състави своя личен списък. Ето неговите пет страхотни неща – семейството и съпругата ми; футболът; миризмата на косата на бебе;

да си загащиш пижамата вечер и никой да не ти се смее за това;

да си дете и да караш колело по стръмен баир.

Мария ДЪБОВА

Със съкращения. Цялата статия - в кщнижния ни брой.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички