Пазарджик

Директорът на Филхармонията на Монтевидео дирижира турски виртуоз

  18.03.2023 08:13             
Директорът на Филхармонията на Монтевидео дирижира турски виртуоз
Доач Бездюс

ПАЗАРДЖИК. Преди часове ценителите на симфоничната музика се насладиха на изпълненията на млдия турски виртуоз на пианото Доач Бездюс, дирижиран от артистичния и музикален директор на Филхармоничния оркестър на Монтевидео Мартин Гарсия. В зала „Маестро Георги Атанасов” звучаха „Кампо“ на Едуардо Фабини, Концерт за пиано и оркестър № 1, си-бемол мажор, оп.23 на Чайковски  и Симфония № 41, К.551 на Моцарт.

Мартин Гарсия е роден в Монтевидео, а в кариерата си е бил и главен диригент на SODRE – Национален симфоничен оркестър на Уругвай. Гарсия поддържа забързан диригентски график, който включва симфонични концерти, оперни и балетни представления. Дирижирал е оркестри в Аржентина, Бразилия, САЩ, Испания, Италия и Украйна. Носител на сребърен медал от конкурса за диригенти „Вахтанг Джордания“ през 2004 г. Преподава в Университета на републиката (Уругвай), където ръководи изследователски екип, който в момента работи върху сглобяването на критично издание на оркестрови произведения на композитора Едуардо Фабини.

Роденият през 1999 г. Доач Бездюз е лауреат на многобройни национални и международни конкурси, който вече се е изявявал като солист и камерен музикант в Италия, Белгия, Люксембург, Турция, Кипър, Чехия и България.

Доач получава първите си уроци по пиано при Марина Джинчарадзе в Държавната консерватория в Мерсин. Учил е и при проф. Гюлнара Азис в университета Билкент и при Цветелина Тунтева в Адана Работил е и с множество изтъкнати пианисти и оркестри. Той е подкрепен от фондация Gautier Capuçon от 2022 г. От 2018 г. Доач продължава обучението си по пиано при проф. Людмил Ангелов и получава уроци при Найден Тодоров като стипендиант в НБУ в София.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички